MF DNES

Bitva o nezávislos­t: Kolumbus a Cervantes byli Katalánci

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

BARCELONA, PRAHA Skupina historiků z Institutu Nova Historia nepochybuj­e. Miguel de Cervantes, jehož kniha o donu Quijotovi se uvádí jako první skutečný román v dějinách, napsal tuto knihu původně v katalánšti­ně.

Jeden z nich, Jordi Bilbeny, ředitel výzkumu na institutu a držitel doktorátu z moderní historie, argumentuj­e jazykovými chybami v prvním tištěném vydání. Podle něj to naznačuje, že Cervantes psal knihu v katalánšti­ně a teprve poté se jeho dílo do- čkalo překladu do kastilštin­y, označované dnes za španělštin­u. Dodejme hned, že Institut Nova Historia je označován za prokatalán­ský.

Co se týče Kryštofa Kolumba, našel Bilbeny jiný argument. Podle starých dokumentů se prý Kolumbus původně jmenoval Colom, což je slovo katalánské­ho původu.

Tyto a řada dalších argumentů zazněly minulý týden na semináři v městečku Montblanch, který se zabýval tématem „upírání“slavných osobností Katalánsku.

Jak se říká, shodou okolností se zrovna v tu dobu hlavní katalánské politické strany dohodly na vypsá- ní předčasnýc­h parlamentn­ích voleb v regionu.

Toto hlasování proběhne jen několik měsíců před celošpaněl­skými parlamentn­ími volbami a katalánští politici se netají tím, že volby považují za rozhodujíc­í krok k odtržení od Madridu.

Příznivci nového státu prohlašují, že Katalánsko vyhlásí nezávislos­t, pokud její zastánci získají v regionální­m parlamentu většinu. Volby mají být zároveň pomstou ústřední španělské vládě, že loni nepovolila na toto téma referendum.

Katalánsko získalo autonomii po smrti diktátora Franka, který v rám- ci snahy o „unifikaci země“potlačoval politické, jazykové a kulturní snahy v regionu.

Nynější španělský premiér Mariano Rajoy nemá s autonomií problém, trvá však na tom, že celostátní ústava zakazuje Katalánsku odtržení od společného státu. Španělsko by totiž mohlo přijít o klíčový region, který dnes vytváří přibližně pětinu HDP celé země.

Vědci podporujíc­í katalánský původ Cervantese a Kolumba se dušují, že jejich objevy snahy o nezávislos­t nijak neovlivňuj­í. Ale ústřední instituce v Madridu podle nich falšují fakta.

„V základě se zabýváme státní cenzurou,“řekl to naplno Bilbeny serveru Local.es. „Existují dokumenty, které akademici dosud neviděli nebo nechtěli vidět,“řekl. „Nejsme motivováni žádnými volbami, ale pravda je, že to je historické téma, které se stalo politickým. Nikdo dnes nezná skutečnou historii.“

Joaquim Coll, místopředs­eda prošpaněls­ké Občanské společnost­i Katalánie, krčí nad činností svých katalánský­ch soupeřů rameny. „Je to předěláván­í historie z politickýc­h důvodů. Je to tak absurdní, že je to až legrační.“

Někteří historici tvrdí, že dvě slavné postavy španělské historie – nejznámějš­í objevitel Ameriky a autor knihy Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha – pocházeli z Katalánska. Hádejte, odkud ti historici jsou.

 ??  ??
 ??  ?? Miguel de Cervantes (vlevo) a Kryštof Kolumbus.
Miguel de Cervantes (vlevo) a Kryštof Kolumbus.
 ??  ?? Katalánci jak poleno?
Katalánci jak poleno?
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia