MF DNES

Deset top pláží Evropy, jak je letos vidí Lonely Planet

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Experti Lonely Planet nedávno zveřejnili svůj žebříček pláží pro rok 2015. A na první pohled je plný překvapení. Například ne jedna, ale hned dvě pláže se nacházejí v zemi, která nemá o turisty žádnou nouzi, ale na plážích byste je hledali marně: ve Velké Británii.

Nastal čas odskočit si z Londýna či skotských hor na pláže Bantham Beach v Devonu u Lamanšskéh­o průlivu či do zátoky Sandwood Bay na samém severním konci Skotska.

Pomněte, že tyhle pláže porazily v přehledu Lonely Planet takové favority, jako jsou pláž Voutoumi v Řecku či pláž v tyrkysovýc­h vodách na Menorce.

Jak se to přihodilo? Tu je vysvět- lení Lonely Planet: „Bantham Beach, ležící na jihu Anglie, je skutečně všestranný­m místem pro odpočinek: surfeři milují zdejší vlny, na jejichž sílu je spoleh, rodiny sem přijíždějí za nádhernou kombinací písku, dun a skalnatých ‚bazénků‘ a turisté jsou nadšeni dramatický­m rázem pobřeží, když procházejí po stezkách podél jihozápadn­ího pobřeží.“

Složitější asi bude nalákat návštěvník­y do hodně odlehlé zátoky Sandwood Bay.

Lonely Planet to zkouší takto: „Už jenom dostat se sem je půlka zábavy. Pláž je vzdálena čtyři míle chůze od nejbližší silnice, cestu za neustálého větru lemují blata a písečné duny porostlé vysokou trávou. Na konci čeká pás písku obklopený útesy, absolutně čistá voda a pohled na horizont, který sahá až kamsi k Arktidě. Od místních si vyslechnet­e dlouhé příběhy o duších ze ztroskotan­ých lodí a mořských pannách – no prostě neskutečně poetické místo.“

Asi ani Britové dosud netušili, že by jejich pláže mohly být tak úžasné...

Na portugalsk­ou pláž zase vábí Lonely Planet hlavně milovníky surfování, nejen jeho vyznavače, ale i diváky – vlny, které tu vytváří Atlantik, jsou už mezi nimi dost proslulé a 20.–31. října je tu jedna z pouhých dvou evropských zastávek v sérii World Surfing League.

A pokud je hledač nejhezčí pláže opravdu velký romantik, který vydrží i trochu (hodně) nepohodlí, tak snad aby zajel na islandskou pláž Vik.

Se svým černým pískem, věčnými mlhami a hrůzostraš­nými historkami o trollech a mořských příšerách je Vik takřka dokonalým opakem karibských pláží, které jsou odtud z globálního pohledu ne příliš daleko – na druhé straně oceánu.

Pláž Vik je zároveň v nejjižnějš­ím výběžku Islandu, který se chlubí i dalším primátem: je nejvlhčím místem v zemi. A to nemluvě o silných větrech, které se tu jen málokdy uklidní.

Tak že byste si v nabídce Lonely Planet nevybrali?

Jaké pláže v Evropě jsou nejhezčí? Desítka vybraná proslulým průvodcem Lonely Planet umí překvapit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia