MF DNES

Ropy se těží moc, cena padá. Benzin by mohl zlevnit

-

PRAHA Obchodníci s ropou, kteří nakoupili v očekávání, že prodají dráž, přišli v minulém týdnu o spoustu peněz. Ceny ropy totiž narazily na nové dno – a i to se pravděpodo­bně brzy propadne.

K poslednímu poklesu přispěla devalvace čínského jüanu, která rozvířila spekulace o kondici druhé největší ekonomiky světa. Horší forma ekonomiky znamená menší poptávku po surovinách, ropou počínaje.

Kvůli tomu se barel americké ropy WTI v pátek prodával za 41,35 dolaru, což představov­alo 6,5leté minimum. Severomořs­ká ropa Brent stála 49,19 dolaru za barel.

Na to, že by se za ropu mohlo platit víc, by si mnoho obchodníků nevsadilo – ropy se těží moc. Jedním z důvodů, proč budeme s vysokou pravděpodo­bností platit u pumpy méně, je špatný odhad analytiků států těžících ropu – OPEC. Ti doufali, že když její cena klesne, rychle se zbaví nevítané konkurence z USA.

Právě těžaři z břidlic měli odpad- nout jako první, protože náklady na jejich těžbu se pohybují výš než u ropných šejků. Jenže americká těžba pořád roste, i když pomaleji, a rychlý bankrot amerických firem se zatím odkládá.

Ropný kartel podle dat z minulého týdne v červenci vytěžil 31,5 milionu barelů ropy denně, což je o jeden a půl milionu nad stanoveným­i závazky. Snaží se tím udržet svůj tržní podíl na ropném trhu.

Další ropa čeká v Íránu. Jaderná dohoda umožní zemi vrhnout na trh zhruba čtyři miliony barelů ropy denně, což pošle cenu níž. „Předpoklád­áme, že náš export stoupne během roku nebo roku a půl o 20 až 25 procent,“uvedl pro státní agenturu IRNA generální ředitel Iran Petrochemi­cal Commercial Company (IPCC) Mehdí Niknafs. IPCC je největším vývozcem petrochemi­ckých produktů v zemi. A to nemluvě o obřích zásobách, které si Peršané za doby embarga nastřádali. Odhadují se až na 160 miliard barelů, což představuj­e čtvrté největší zásoby na světě.

A protože ostatní těžaři ropy, kteří nevstoupil­i do OPEC, především Rusko, chtějí také udržet svůj podíl na trhu, musí v těžbě také přidat.

Analytici už teď hovoří o brzkém prolomení hranice 40 dolarů za barel. Gary Shilling pro agenturu Bloomberg uvedl, že kvůli „cenové válce“může cena ropy Brent spadnout až na 20 dolarů za barel. Cena bude podle něj padat tak dlouho, dokud se za ni vyplatí ropu těžit.

— František Strnad

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia