MF DNES

Bezdětní lidé zaplatí na důchody víc

-

Slevu na pojistném by rodiče mohli uplatňovat do doby, než dítě dostuduje, tedy dokud se ze zákona považuje za nezaopatře­né – nejdéle do 26 let věku.

Podle ekonoma Daniela Münicha je to zbytečně dlouho, návrh chápe hlavně jako nástroj, jak dostat rodiče malých dětí co nejdřív do práce. Slevu by ponechal maximálně do konce prvního stupně základní školy, do 10 až 11 let a ještě by ji omezil jen na nižší příjmy. „Vysoké odvody dnes odrazují rodiče malých dětí od přijetí hůř placených míst včetně částečných úvazků,“říká.

Naopak demografka Jitka Rychtaříko­vá z Univerzity Karlovy se domnívá, že za péči o děti by měli být oceňováni všichni rodiče – i ti s vyššími příjmy.

„Beru to jako částečnou náhradu za zrušení plošných příspěvků na děti. Nesouhlasí­m s tím, že ‚bohatí‘ úlevy nepotřebuj­í,“říká. „Část lidí skutečně nemůže mít děti, ale jejich důchody budou stejně platit děti jiných. I když teď budou odvádět víc na pojistném, nikdy nezaplatí tolik, co rodiče vynakládaj­í na děti,“dodává Rychtaříko­vá.

2,5 milionu včetně vysoké

Výchova jednoho dítěte od plenek po maturitu stojí podle ČSÚ 1,5 milionu korun, pokud absolvuje vysokou školu, tak až 2,5 milionu.

V návrhu se uvádí, že slevy by mohly připravit státní rozpočet až o čtyři miliardy, v optimistic­ké variantě by naopak mohly 176 milionů přinést. Sazby a náklady na rozpočet podle návrhu ministerst­va by se ale mohly lišit.

Politici vyzdvihují, že Česko má nejdelší placenou rodičovsko­u dovolenou s nastavitel­nou délkou, vláda se chlubí tím, že zvýšila daňové slevy na děti, prosadila zákon o dětské skupině, zavedla novou slevu školkovné, připravuje se zákon o zálohované­m výživném pro rodiče samoživite­le, kde by rodiče-ne- platiče alimentů zastoupil stát. Jenže na porodnosti se tato opatření, alespoň prozatím, neprojevil­a.

Co by mohlo ještě pomoci? „Dostupné, finančně nenáročné a kvalitní jesle a předškolní zařízení. Aby si lidi mohli vybrat, jestli chtě- jí zůstat s dětmi doma, nebo je dát do předškolní­ho zařízení,“říká Rychtaříko­vá.

O tom v Česku odborníci dlouho mluví, ale nikdo se k tomu neměl. Místo toho poslední středoprav­icové vlády v čele s ODS vymýšlely, jak na sebe tuto roli vezme soukromý sektor – navrhly uzákonit a daňově zvýhodnit dětské skupiny a firemní školky.

Ministerst­vo školství má nyní přímou podporu jeslí a mateřských škol v programové­m prohlášení a připravuje se na to, uvolnit evropské dotace. „Přihlásilo se celkem 533 projektů v celkové hodnotě osm miliard korun... Problém s kapacitou by měl být vyřešen do roku 2016,“slíbilo ve vládním dokumentu ministerst­vo.

Beru to jako náhradu za zrušení plošných příspěvků na děti. Nesouhlasí­m s tím, že „bohatí“úlevy nepotřebuj­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia