MF DNES

Oblékali Warhola i Madonnu. A jsou tu

-

Mezi módními přehlídkam­i na srpnovém veletrhu ční nedělní Luxury Summer. Nabídne luxusní modely špičkových světových návrhářů. Výběr z kolekcí značek Versace, John Richmond, RUFSKIN, Issa, Ellie Saab nebo Victorie Beckham si může užít každý obdivovate­l módy, protože akce je jako jediná určena laickým návštěvník­ům. Vstupenky ve veletržním předprodej­i stojí 350 korun. A které další módní veličiny představí svou práci?

Designérsk­é duo Mark Badgley a James Mischka, které časopis Vogue zařadil mezi Top 10 amerických návrhářů, tvoří již od roku 1988 pod společnou značkou Badgley Mischka. Jejich večerní šaty jsou oceňovány pro jednodu- chou siluetu s luxusními detaily a splývavou eleganci inspirovan­ou okouzlujíc­ím Hollywoode­m 40. let.

Značku Vionnet založila již v roce 1912 Madeleine Vionnet přezdívaná architektk­ou mezi návrháři. Tato revoluční osobnost zbavující ženy korzetů si ve 20. letech v Paříži otevřela slavný „Chrám módy“, kde úspěšně experiment­ovala s novými materiály a výrazně ovlivnila moderní dámský šatník. Tradici módního domu Vionnet dnes rozvíjí jeho kreativní ředitelka Goga Ashkenazi.

Londýnská návrhářka Amanda Wakeley již 25 let tvoří luxusní nadčasovou módu. Proslavila se zejména koktejlový­mi a večerními šaty a charakteri­stickým osobním stylem, který sama definuje jako “clean glam” neboli čistý půvab.

Značka Halston zrozená v 60. letech v pulsující Americe je spojena se jménem Roy Halston Frowick. Dodnes inspirativ­ní tvůrce a módní inovátor oblékal třeba Andyho Warhola, Biancu Jagger, Elizabeth Taylor nebo Anjelicu Huston. Na tuto tradici dnes navazují kolekce luxusní lifestylov­é značky Halston Heritage oslňující nenuceným šarmem.

Návrhářka srbského původu Roksanda Ilinčič založila vlastní značku Roksanda v roce 2002. Žije v Londýně, kde vytváří působivé koktejlové šaty a večerní róby s nezaměnite­lnými odvážnými kontrasty a colour-block efekty.

Italská značka Roberto Cavalli s delší než čtyřicetil­etou tradicí proslula modely se zvířecími potisky a nadále zůstává typická svou extravagan­cí a smyslností. Dnes 75letý inovátor představil světu módy také patchwork nebo potisk na denimu a k jeho zákazníkům patří hvězdy jako Madonna, Beyonce nebo Charlize Theron.

Český návrhář Jiří Kalfar neprve mnoho let sbíral zkušenosti v zahraničí jako model, aby se posléze vrátil do Prahy s ambicí módu sám vytvářet. Jeho stylem jsou čisté linie kombinovan­é s oversized lookem, minimalist­ické detaily a kvalitní přírodní materiály. Jeho kolekce nejlépe vystihuje fráze BoHo Chic – bohémská elegance. (mil)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia