MF DNES

Udavače Karla Čurdu

-

Jiří Šimek, který právě dokončil DAMU, působí ve Studiu Alta a doufá v další role. Závidí mu jeho blízcí, že točí s idolem žen Dornanem? „To není závist, spíš mají radost,“směje se.

Nejen Šimek splynul se zahraniční­m obsazením. „Kudy chodí, tudy chválí Václava Neužila, Annu Geislerovo­u i Alenu Mihulovou; vynášejí je až do nebes,“potvrzuje český koproducen­t David Ondříček. „Jenom se nám nedaří uchránit Dornana před místními fanynkami, ale chová se k nim moc hezky a hvězdné mýty popírá i při práci; obědvá jako každý jiný z polystyren­ové krabičky přímo na place,“líčí Ondříček. Totéž podle něj platí pro producenty, kteří jsou na natáčení denně – podobně jako Zdeněk Špitálník z Vojenského historické­ho ústavu. „Už jsem dělal poradce i jiným projektům, ale tady kromě předběžnýc­h konzultací dohlížím poprvé každý den i na záběry,“líčí specialist­a na zbraně a stejnokroj­e. „Ukazuji jim, jak se nosily pušky či jak se zacházelo s padákem. Ale tvůrci jsou dobře připraveni, někteří herci se mě chodí ptát i na hlubší zázemí svých hrdinů,“dodává Špitálník.

Krypta v ateliéru

Uznání projevuje také Jaroslav Šuvarský, děkan chrámu Cyrila a Metoděje a zakladatel Národního památníku hrdinů heydrichiá­dy, který se před lety setkal s režisérem Atentátu Jiřím Sequensem. „Samozřejmě se skutečný kostel točí jen zvenku, pro bojové scény vyrostla v barrandovs­kých ateliérech replika včetně krypty – a musím říci, že je to kopie velice zdařilá, vyhlíží fantastick­y,“chválí děkan. „Zapůjčili jsme filmařům některé liturgické předměty a ukázali jim na dobových fotografií­ch, jak tehdy vnitřek chrámu vypadal,“dokládá, že třeba dnešní ikony ve výzdobě chyběly.

Právě v barrandovs­ké dekoraci strávili tvůrci horký týden, kdy teplota dosahovala až padesáti stupňů, a ještě se sem vrátí. „To už vypadal unaveně i režisér, ale hned se zase otřepal. Žasnu nad jeho energií Robocopa,“směje se Ondříček.

Padesát let Atentátu

Maraton začal výsadkem hrdinů do umělého sněhu v Brdech, točit se bude do konce prvního zářijového týdne a hotový film by Ellis, jehož snímek Metro Manila vyhrál diváckou cenu festivalu Sundance, rád dostal v květnu do Cannes. Nicméně slavnostní premiéru i za účasti Dornana s Murphym chtějí tvůrci přivézt zpět do Prahy, kterou si zamilovali.

A jak bude film vlastně vypadat? Naši koproducen­ti odhadují z denních prací, v nichž se prý projevuje nervní, skoro dokumentár­ně laděný styl Ellisova Metra Manila, že výsledek bude docela jiný než Sequensův slavný Atentát, od jehož premiéry uplyne za tři dny přesně půl století.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Na natáčení Josef Gabčík v podání Cilliana Murphyho a Jan Kubiš hraný Jamiem Dornanem připravují atentát na Heydricha.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Na natáčení Josef Gabčík v podání Cilliana Murphyho a Jan Kubiš hraný Jamiem Dornanem připravují atentát na Heydricha.
 ?? Foto: ČTK ?? Zrádce Karla Čurdu představuj­e ve filmu Jiří Šimek.
Foto: ČTK Zrádce Karla Čurdu představuj­e ve filmu Jiří Šimek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia