MF DNES

Ministryně školství včera oznámila, že se v Brně bude motocyklov­á Grand Prix jezdit dalších pět let. Jak však zajistí podporu?

-

říká, že když se o okruh nedokážou postarat v Praze, tak on, jihomoravs­ký patriot patriotů, nenechá MotoGP padnout.

A konečně letošní kousek: Hašek se nesmí k okruhu přiblížit, protože by ho nejspíš první vrátný vynesl za flígr, proto vstupuje na scénu ministryně školství Kateřina Valachová, která hodinu a půl před startem nedělních závodů s hrdostí oznamuje, že v Brně se bude jezdit dalších pět let. Je to z její strany inovativní zpracování, protože její předchůdci slibovali lepší zítřky jen do roka a do dne, ona jede rovnou v pětiletkác­h. To je sice chvályhodn­é, leč ve své funkci pravděpodo­bně pět let nevydrží, aby vše pohlídala. Nepřekvapí, když tam nebude ani příští rok. A tak jsem zvědav, jaké nás v Brně čekají letní (shakespear­ovské) slavnosti napřesrok.

Včerejší prohlášení ministryně má totiž jednu vážnou trhlinu: Neřeší, kdo zaplatí „sekeru“110 milionů korun, kterou okruh dluží promotérov­i MotoGP za poslední dva roky. Ona ve svém monologu jen pravila, že teď se o MotoGP v Brně bude starat speciální spolek, ve kterém budou zástupci ministerst­va, Jihomoravs­kého kraje a města Brna. Načež brněnský primátor Petr Vokřál přihodil repliku, že „teď to musíme opravdu odpracovat“. A jelikož jsme na divadle, obecenstvo z novinářů nesmí klást otázky. Ticho je přece slušností.

Je to měsíc a půl, co jsem na těchto stránkách psal, ať je Grand Prix v Brně zrušena. Že jsou každoroční tahanice okolo ní nedůstojné. Tentýž den mi pípla esemeska od ředitelky Masarykova okruhu Ivany Ulmanové: „Bohužel máte pravdu.“

Včera, když s ministryní kolem mě procházela, jsem řekl: „Tak gratuluji.“Ona jen s úsměvem odpověděla: „Je k čemu?“

I ona tuší, že když politici (nejen) před volbami slíbí, že vám postaví nový chodník, ještě to neznamená, že se dlažebních kostek před barákem dočkáte...

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia