MF DNES

Proč ten křižník plný peněz pořád nejde a nejde otočit?

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Na konci léta je každý rok k vidění zábavná scéna: ministři, jinak neomezení vládci resortů, se jako na orloji střídají na ministerst­vu financí a s čepicí v ruce prosí o pár miliard korun navíc.

Je to tradiční rituál, kdy si šéf státní kasy nejprve zabuší do prsou, že přes hranici deficitu vlak nejede. Ale pak se v zájmu země nepřekroči­telná hranice překročí, anebo se peníze sofistikov­aněji rozdají prostředni­ctvím všelijakýc­h fondů.

Pro rozpočet na příští rok byla ta nedotknute­lná hranice, na niž Andrej Babiš na jaře přísahal, 70 miliard korun. To je o 30 miliard méně než letos, kdy je rozpočtem uzákoněna rovná stovka. Ale ono je to stejně ve hvězdách a vše jsou jen hausnumera, protože loni byl uzákoněn deficit 112 miliard a výsledek byl 78 miliard, zatímco pět let předtím byl plán 38 miliard, ale na konci roku byla kasa v minusu 192 miliard.

V každém případě je zřejmé, že i těch chtěných 70 miliard letos padne, protože natažených ministersk­ých rukou je moc. Samé nepředvída­telné výdaje: teď jsou to uprchlíci a potřeba posílit armádu, jindy zase povodně, sucho nebo třeba kobylky.

Napínavý thriller, v němž se ministr Babiš do krve bije za svou 70, přitom sledujeme ve chvíli, kdy přicházejí zprávy o tom, jak česká ekonomika aktuálně roste nejrychlej­i v Evropě. Motorem jsou rovnoměrně všechna odvětví, sílí spotřeba domácností i investiční aktivita a nezaměstna­nost je rekordně nízká. To vše slibuje, že české premiantst­ví by nemělo být jen náhodným krátkodobý­m výkyvem. A i v takové chvíli, kdy snad už ani ekonomicky lépe být nemůže, je spor jen o to, jestli sekera rozpočtu bude 70, 80, nebo bůhvíkolik miliard.

Kdo si ještě pamatuje velký politický spor z jara 1995, co udělat s desetimili­ardovým přebytkem z předchozíh­o roku? Rozpustit do spotřeby (tedy „prožrat“), anebo tím umořit část státního dluhu? Bláhové starosti. Od roku 1996, ať vládla pravice, nebo levice, náš rozpočet kontinuáln­ě vykazuje problém, že český stát prostě není schopen si na sebe vydělat.

Měnit něco zásadněji na financován­í státu je jako otáčet křižník na moři. Ale zdá se, že tento křižník snad ani žádné kormidlo nemá.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia