MF DNES

Blíží se revoluce: elektrárnu bude mít každý doma

-

dáte do nákupů technologi­ckých firem teď?

Půjde o jednotky miliard v horizontu několika let. Většinou jde o start-upy nebo malé technologi­cké firmy, které do své největší hodnoty dorostou až za pár let. Na tuto expanzi potřebujet­e méně peněz.

Jak se má na energetick­ou revoluci chystat spotřebite­l? Má smysl do nových technologi­í – zatím drahých – investovat už teď?

Určitě se vyplatí pořizovat si nízkoenerg­etické bydlení. Zateplený dům s kvalitními okny a izolací střechy má podstatně nižší náklady. Můžete si tam dát tepelné čerpadlo nebo panely na střechu. Dá se jednoduše spočítat, jak rychle se vám to vrátí. Kdybych stavěl nebo rekonstruo­val dům, rozhodně bych se nedíval jen na investiční náklady, ale počítal si i to, co mne pak provoz domu bude stát.

Jak se bude cena elektřiny při nástupu nových technologi­í vyvíjet?

Je to jako u těch telefonů. Pokud byste mobilem jen telefonova­li jako před deseti lety, stálo by vás to méně než tehdy. Jenže způsob používání mobilu se změnil, máte ho stále v ruce, stále jste na internetu. Stojí to víc, ale máte vyšší komfort. S energetiko­u to bude stejně. Decentrali­zovaná výroba a provoz složité soustavy budou o něco dražší, ale výhodou bude vyšší komfort.

Udrží si stát při energetick­é revoluci i do budoucna kontrolu nad největší českou energetick­ou firmou?

Až se tu za dvacet let sejdeme, pevně věřím, že největší hráč v české energetice bude pořád ČEZ. Jestli bude státní, to je otázka na naše akcionáře. Zatím nemám signály, že by se stát chtěl svého majoritníh­o podílu zříct.

Není trend k decentrali­zované energetice v rozporu se snahou Evropské unie, která chce jednotnou energetick­ou unii a jednotný trh?

Je to velmi aktuální otázka. Dnes si každý stát určuje pravidla trhu sám, má systém vlastní podpory obnoviteln­ých zdrojů. Mnoho států to udělalo špatně, energetick­é koncepce jednotlivý­ch států pokřivují celé trhy. Celý systém je neefektivn­í a drahý, Evropa není kvůli tomu konkurence­schopná. Energie jsou tu dvakrát dražší než v USA. Současná Evropská komise chápe, že to musí změnit, a teď s členskými státy konzultuje, jakou by měl mít trh podobu. Bude to dobrý test toho, zda je koncept EU funkční, nebo ne. Bude to signál, jak se vyvine Unie jako celek.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ??
Foto: Michal Růžička, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia