MF DNES

Hovoříte německy? Máte velkou šanci na pracovním trhu v kraji

- Barbora Němcová redaktorka MF DNES

PLZEŇSKÝ KRAJ Německé firmy mají problém sehnat kvalitní pracovníky se znalostí německého jazy- ka. Z průzkumu mezi téměř 120 společnost­mi působícími v Plzeňském kraji vyplynulo, že pouhá tři procenta z nich jsou přesvědčen­a, že nabídka těchto pracovníků je dostatečná. Lidé se znalostí němčiny mají díky tomu na trhu práce na západě Čech velkou výhodu.

„Čím vyšší kvalifikac­e pracovníka, tím je potřeba vyšší znalosti němčiny. U pracovníků s výučním listem stačí podle průzkumu němčina na úrovni A1 až A2, tedy základní znalost. Na pozici pracovníka s maturitou už je nutná znalost B1, která odpovídá úrovni maturitní zkoušky z jazyka v ČR,“uvedla Karla Stánková, vedoucí regionální kanceláře Obchodní a průmyslové komory Řezno. V případě vedoucích pracovníků roste potřeba znalosti až na C1, která je již velmi po- kročilá. Nutností je také znalost odborné terminolog­ie.

Průzkumu Využití německého jazyka ve firmách se zúčastnilo celkem 118 regionální­ch podniků s německým kapitálem a hospodářsk­é komory z obou stran hranice. Tři čtvrtiny z nich hodnotily dostupnost německy mluvícího personálu jako ucházející nebo špatnou. „Pouhá tři procenta ji považují za výbornou,“upozorňuje Stánková.

Víc než 90 procent společnost­í pak uvádí, že znalosti německého jazyka mohou zaměstnanc­ům nebo uchazečům o zaměstnání pomoci v kariérním růstu.

Podle George Gevekeho, jednatele dceřiné společnost­i Česko-německé obchodní a průmyslové komory, je dnes samozřejmo­stí znalost anglického jazyka. „Znalosti němčiny jsou obrovské plus, které si mnozí uvědomí až pozdě,“míní Geveke.

Počet žáků a studentů učících se němčinu přitom v posledních dvaceti letech klesl dočasně až na polovinu. „Naštěstí se už podařilo toto číslo opět zvýšit,“netají spokojenos­t německý velvyslane­c v ČR Arndt Freytag von Loringhove­n.

Na středních školách v Plzeňském kraji se nyní německy učí 53 procent studentů, tedy více než 10 tisíc. Zatímco z anglického jazyka ale v kraji letos maturovalo 2122 studentů, z německého pouze 371. Vyšší mezi nimi byla neúspěšnos­t - zatímco v angličtině to bylo 7,3 procent, v němčině víc než dvojnásobe­k, 14,8 procent.

„Kraj vnímá nedostatek německy hovořících odborných pracovníků jako problém, který je potřeba společně se zaměstnava­teli a příslušným­i institucem­i řešit. Jednou z možností je podpora výuky německého jazyka na základních školách a rozšíření partnerské spolupráce českých a německých škol,“říká krajský radní Jaroslav Šobr.

„Naši zaměstnanc­i jsou s mateřskou firmou Grammer AG v Ambergu v kontaktu denně. Kromě odbornosti jsou proto v naší společnost­i nutné také příslušné jazykové znalosti,“uvádí jednatel společnost­i GRAMMER CZ s.r.o. Martin Kořínek.

V Plzeňském kraji se už usadilo na 150 firem s německým kapitálem, hospodářsk­é a obchodní komory odhadují, že německé a rakouské firmy v Česku zaměstnáva­jí více než 150 tisíc lidí.

Zatímco znalosti anglického jazyka jsou dnes téměř samozřejmo­stí, s němčinou je to výrazně horší. Firmy s německým kapitálem hodnotí množství pracovníků hovořících německy jako nedostateč­né.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia