MF DNES

Stovky lidí dorazily na mši u Hauswaldsk­é kaple

-

SRNÍ Odhadem stovky lidí z Čech a z Německa dorazily v sobotu do srdce Šumavy na bohoslužbu u bývalé Hauswaldsk­é kaple nedaleko Srní. Na zmíněný den totiž připadl pro katolíky významný svátek Nanebevzet­í Panny Marie. „Hauswaldsk­á kaple a nedaleký údajně zázračný léčivý pramen se v minulosti staly cílem mnoha procesí, mířili sem lidé z Čech, Německa i jiných zemí. Proto i po bohoslužbě u kaple odešlo procesí věřících do asi tři kilometry vzdáleného Srní. V tamním kostele se konala mše, při které byl poprvé po restaurová­ní představen starý křišťálový lustr,“řekl šumavský duchovní Tomas van Zavrel.

Mše a procesí u Hauswaldsk­é kaple se konají už několik let. Po bohoslužbě u pozůstatků kaple udělil kněz poutníkům požehnání a bavorští účastníci slavnosti podle svého starého zvyku rozdávali svazečky bylinek jako plamínek naděje ke společnému porozumění.

První Hauswaldsk­á kaple byla postavena v roce 1820, o 40 let později vyrostla větší kaple, která ale měla špatnou stabilitu a musela být zbourána. Třetí kaple byla vysvěcena v roce 1902 a 15. srpna se tam konala poutní mše. „V padesátých letech ale toto území patřilo do vojenského pásma, kam byl zakázán veškerý přístup. Nakonec byla kaple v roce 1957 vyhozena do povětří a tím se jakoby vyrvalo duchovní srdce tohoto kraje,“řekl farář. Nyní je místo, mimo jiné díky aktivitě sdružení Karel Klosterman­n - spisovatel Šumavy, upraveno. Ke zvýrazněný­m půdorysům původních kaplí vede z lesa od pramene ručně tesanými dřevěnými koryty voda. Žlaby jsou umístěné na 59 bludných kamenech, které mají symbolizov­at korálky na růženci, a na konci voda dopadá na velký skleněný blok, z něhož vstupují lidské dlaně. (ČTK)

 ?? Foto: Pavel Němeček, ČTK ?? Vzácnost Na snímku je křišťálový lustr v kostele Nejsvětějš­í Trojice v Srní, který byl opraven zejména díky darům odsunutých německých obyvatel.
Foto: Pavel Němeček, ČTK Vzácnost Na snímku je křišťálový lustr v kostele Nejsvětějš­í Trojice v Srní, který byl opraven zejména díky darům odsunutých německých obyvatel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia