MF DNES

Zacha: Líp jsem se v životě necítil

- Jaroslav Tomas hokejový reportér MF DNES V přípravě jste byl vždycky precizní, v tomhle ohledu o sobě asi nepochybuj­ete, viďte? i po roce za mořem malinko nesvůj?

Hokejový talent Pavel Zacha zažívá neopakovat­elné momenty: nejprve uspěl na draftu a nyní, po podpisu smlouvy s New Jersey, má blízko do vysněné NHL. „Vím, že jsem udělal velký krok,“říká nadějný útočník.

Plní si sny, kterým všechno podřídil. Pavel Zacha směřuje do NHL. Když si vybojuje místo v New Jersey, vydělá ročně 950 tisíc dolarů a k nim může na bonusech získat ještě dalších 850 tisíc. „Smlouva je parádní,“pochvaluje si.

Už jste v životě prošel různými zkouškami, ale přece jenom: necítíte teď tlak?

Každý rok jsem si dával cíle. V šestnácti to bylo zahrát si za áčko Liberce, pak jít do kanadské juniorky a udělat dobrou sezonu, abych byl vysoko draftovaný. Teď je přede mnou další meta, ta nejvyšší. Vím, že to bude velice těžké, ale jdu do správného týmu ve správnou chvíli. Změnil se manažer, klub podepsal málo útočníků, takže šanci mám. Záleží jenom na mně.

Fanoušci vás vidí v prvním týmu, co říkáte na solidní odezvu?

Psychicky mi pomáhá. Hned po draftu jsem letěl do New Jersey a potkal se tam s fanoušky, bylo tam asi 800 lidí. Hodně sleduju Twitter a Facebook, takže vím, že mám podporu. Ale místo v prvním týmu si budu muset zasloužit před trenéry, manažery a vedením klubu.

Draft, smlouva, která vám může vynést desítky milionů korun, mediální zájem. Tohle asi člověka nabíjí, že?

Cítím se výborně, to je jasné. Každý splněný cíl vás naplní. Zažívám úžasné chvíle, které jsou jenom jednou v životě. Líp jsem se necítil.

Musíte se držet na zemi?

Na tohle jsem měl výbornou výchovu od otce, takže teď mě ty úspěchy spíš motivují, abych makal ještě víc a dokázal fanouškům, kteří mi věří, že už na NHL mám. Vím, že jsem udělal veliký krok, ale zároveň je NHL pořád daleko. Když jsem byl menší, tak mě v některých momentech musel popohánět táta. Hlavně v pubertě, když mi bylo čtrnáct patnáct. Teď už je to úplně něco jiného, mám před sebou reálně vidinu NHL.

Existovala by, i kdybyste před rokem neodešel z Liberce do Kanady hrát juniorskou soutěž?

Těžko říct, ale odchod mi prospěl. Osamostatn­il jsem se, předtím jsem byl celý život s tátou. A hlavně jsem se musel naučit anglicky. Hokejově byl nejtěžší přechod na jiný styl, i když mi menší hřiště víc vyhovuje.

Odchodu do zámoří asi nelitujete, že?

Ne, pomohl mi ve všech směrech. Díky tomu mě tu znají trenéři, celou sezonu mě sledovali. Myslím, že se mi odchod vyplatil. Svoje roz- hodnutí bych nezměnil. Kvůli jazykové bariéře bych měl problém zapadnout do týmu, což teď nehrozí. Díky znalosti angličtiny můžu dávat rozhovory, což je dobré pro fanoušky.

Před rokem jste anglicky neuměl vůbec?

Rozuměl jsem, protože jsem se odmalička učil. Koukal jsem na filmy s titulky a tak. Jenže po příchodu jsem byl dva měsíce stejně mimo: kluci v kabině se baví slangem... Za další tři měsíce už to ale bylo úplně v pohodě. Kdybych se teď měl začít učit angličtinu, bylo by to složité.

Jak vám v tomto pomohl vztah s kanadskou přítelkyní?

Samozřejmě mi to pomohlo hodně. Začali jsme spolu chodit a já pořádně neuměl mluvit. Jelikož jsme spolu trávili hodně času, tak jsem šel rychle dopředu. Díky ní jsem se naučil nejenom hokejové fráze, ale i věci do života, které bych se v kabině nenaučil.

Existují situace, při kterých jste

Musím se přiznat, že nejvíc mi nesedí jídlo. Sice mi vařila rodina, u které jsem bydlel, nebo přítelkyně, ale pořád to není jako doma. Ale už si pomalu zvykám. Na ledě jsem koukal, jak jsou hráči strašně draví. V Česku jsme si nahrávali do prázdné branky, tady se chce každý ukázat.

Vyprávěl jste, jak chcete jednou všechno vrátit rodičům, kteří do vás kromě času investoval­i také spoustu peněz. Jste rád i za ně?

Určitě. Máma pracovala, abychom se mohli s tátou věnovat jenom hokeji. Všechno jsme vsadili na jednu kartu a teď jsou oba doma a sledují, jak mi to jde. Pozval jsem je na draft, aby se mnou strávili nejkrásněj­ší moment. Byla to pro mě i pro ně obrovská odměna, když jsme se během draftu mohli obejmout. Teď mě žene dopředu touha dokázat, že jejich snaha nebyla marná. Chci jim všechno vrátit i v budoucnu, jak finančně, tak jinak. Třeba že spolu někam společně pojedeme.

Jersey vám dalo nejlepší možnou smlouvu. Je vůbec možné za takové situace neuspět?

Smlouva je perfektní, ale když se jim nebudu líbit na kempu v září, tak mě můžou poslat do juniorky. Vůbec tam nejedu s tím, že je hotovo. Tvrdě trénuju, abych jim dokázal, že si mě vybrali správně. V NHL nemá jisté nikdo nic. Chtějí vyhrávat a potřebují hráče, kteří jim k tomu pomohou. Stejně jako mě mají podepsané další hokejisty, konkurence je obrovská.

Nebyl byste zklamaný, kdybyste musel zpátky do juniorky? Nebyl by to krok zpátky?

Když na to nebudu mít, budu muset zpátky. V Sarnii ale bude výborný tým, který půjde na titul. Jasně, bylo by to smutné, ale nehroutil bych se. Šance by ještě přišla.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? V barvách Devils Útočník Pavel Zacha už oblékl dres New Jersey při kempu mladých nadějí. Vybojuje si místo i mezi staršími v NHL? „Tvrdě trénuju, abych dokázal, že si mě klub vybral správně,“říká.
Foto: Profimedia.cz V barvách Devils Útočník Pavel Zacha už oblékl dres New Jersey při kempu mladých nadějí. Vybojuje si místo i mezi staršími v NHL? „Tvrdě trénuju, abych dokázal, že si mě klub vybral správně,“říká.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia