MF DNES

Když pálí brankáři: Zlámala v cestě na dálnici zastavil plot

-

ječně orientovat ve skrumážích před brankou.

V minulosti bývali gólmani zalezlí v brankách. Dnes je běžné, že kromě pokutových kopů někteří zahrávají i přímé kopy nebo dávají góly podobné těm, jaký vstřelil Zlámal.

Gólman v roli střelce je nečekaná a účinná zbraň: nedávno svět obletělo video, kde Martin Hansen, brankář Den Haagu, v 5. minutě nastavení trefil patičkou za nohou remízu s Eindhovene­m. V pátek se do gólové situace, po níž mistrovská Plzeň ztratila výhru v Teplicích, přimotal teplický Tomáš Grigar.

První gól brankáře před 115 lety

Historie eviduje desítky brankářů, kteří znají pocity střelce. Nedohnatel­ný fenomén je Brazilec Rogério Ceni, který za kariéru nasázel už 130 gólů včetně hattricku. Ceni je specialist­ou na všechny druhy standardní­ch situací. „Jako brankář nejdete na hřiště s tím, že byste měl střílet góly, ale v mém případě je to jinak,“říká.

Vybaví se vám jistě i charizmati­cký Chilan José Luis Chilavert (62 gólů) či extravagan­tní Kolumbijec René Higuita (41). Ale i evropští brankáři uměli a umějí pálit: Němec Hans-Jörg Butt zvládl tři trefy v Lize mistrů z penalt, v minulé sezoně bundesligy dal gól z dorážky Švýcar Marvin Hitz z Augsburgu. Před ním ve stejné soutěži ze hry skórovali Jens Lehmann a Frank Rost.

To v nejslavněj­ší soutěži světa, anglické Premier League, se to povedlo pětici mužů. Asmir Begovič z Chelsea ještě za Stoke City dal za asistence silného větru kuriózní gól po odkopu přes celé hřiště, stejně jako Tim Howard či Paul Robinson. Jen Peter Schmeichel a Brad Friedel se radovali po gólu uvnitř pokutového území soupeře.

Brankář jako autor gólu byl poprvé zapsán v utkání Manchester City Sunderland. Domácí Charlie Wiliams se prosadil v dubnu 1900, tedy před více než 115 lety.

 ?? Foto: ČTK ?? Nečekaný střelec Brankář Zdeněk Zlámal z Bohemians 1905 se v sobotu večer stal hrdinou: v nastavení hlavou vyrovnal proti Dukle na 2:2.
Foto: ČTK Nečekaný střelec Brankář Zdeněk Zlámal z Bohemians 1905 se v sobotu večer stal hrdinou: v nastavení hlavou vyrovnal proti Dukle na 2:2.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia