MF DNES

Střílející brankáři Českoslove­nská liga

- Radim Trusina fotbalový reportér MF DNES

PRAHA Od malička střílení gólů zabraňoval, přesto si často představov­al, jaké by to bylo, kdyby se trefil on. „Vždycky jsem snil o tom, že dám gól, sundám dres a poběžím s ním ze stadionu rovnou na dálnici na Moravu. Čtyři dny mě pak nikdo neuvidí,“smál se v sobotu večer 29letý Zlámal, který s fotbalem začínal v Hulíně.

Dres opravdu ihned sundal (za což dostal žlutou kartu) a rozběhl se s ním pod kotel Bohemians 1905. Kdyby ho nezastavil plot, na který vylezl, možná by v euforii zdolal i vysokou tribunu na Dukle.

Po trefě kontrola smlouvy

Běžel už nastavený čas malého pražského derby a Bohemians ztráceli gól. Ač trenér Roman Pivarník běžně brankáře do pokutového území soupeře neposílá, tentokrát udělal výjimku. Šťastná volba!

Při prvním rohu Zlámal míč hlavou jen lízl, kvůli čemuž se držel za hlavu. Při opakované standardce zůstal šest metrů před brankou osamocený, trkl do míče, který „koníčkem“poslal do sítě. Vyrovnáno na 2:2. „Od země se to špatně chytá,“vysvětlova­l pak.

Česká liga tak už nebude mít v kolonce „brankář skórující ze hry“prázdno. „Musím zkontrolov­at smlouvu, jestli tam nemám prémii za vstřelený gól,“vtipkoval.

Zlámal se stal pátým gólmanem 11 gólů: Anton Švajlen (Košice) V sezoně 1964/1965 dal pět gólů, což z něj udělalo druhého nejlepšího střelce klubu. 10 gólů: Imrich Stacho (Trnava) Jeden gól z penalty dal i za reprezenta­ci, za niž sehrál 23 utkání – trefil se proti Irsku. 1 gól: Karel Hopšil (Ostrava), Norbert Juračka (Banská Bystrica)

Fotbal se mění, skórujícíc­h gólmanů přibývá. Přestože gól od brankáře už dávno není rarita, vždy se dlouho rozebírá. Tak jako hlavička Zdeňka Zlámala z Bohemians 1905.

v historii samostatné české ligy, který dal gól. Jeho předchůdci, Zdeněk Jánoš (3), Petr Kouba, Radek Černý a Radek Sňozík (všichni 1), se trefili z pokutových kopů. Naposledy právě bývalý brankář Bohemians Sňozík v roce 2007. Od té doby Synot liga na tuhle kuriozitu čekala. „Je to obrovská euforie,“pravil Zlámal.

Ten využil toho, že si bránící fotbalisté Dukly hlídali hráče, kteří jim byli „přiřazení“na taktické poradě.

Právě to je výhoda gólmanů, kteří v závěrečné hektice přinesou do pokutového území rozruch: žene je touha skórovat – nemají co ztratit. Navíc, vzhledem ke své profesi i fyzickým parametrům, se umějí bá-

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia