MF DNES

Průmyslová zóna čeká další investory

-

NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ Ve výzkumu Město pro byznys v Královéhra­deckém kraji obsadilo Nové Město nad Metují v loňském roce druhé místo. Úspěch sklidilo za vysoký podíl velkých zaměstnava­telů a tím pádem nejnižší nezaměstna­nost v kraji. Lépe než vítězná Nová Paka je na tom také v hodnocení počtu studentů odborného vzdělávání.

Ve městě působí řada úspěšných firem. Zázemí mají zejména v průmyslové zóně. Část tamních pozemků stále čeká na využití.

„Nové investory samozřejmě hledáme, volné místo máme dle současného i budoucích územního plánu. Neobsazené prostory v průmyslové zóně jsou za firmou Ammann. Pozemky nejsou v majetku města, ale město nabízí investorům pomoc při jednání se soukromými majiteli,“říká místostaro­sta Nového Města nad Metují Michal Beseda, který před vstupem do politiky sám úspěšně podnikal.

Snad se daří i živnostník­ům

K nejvýznamn­ějším podnikům v Novém Městě patří společnost­i Ammann, Elton Hodinářská, Detecha, Verner, Bauch a Navrátil či Halla.

„Kromě toho je pro nás významná každá firma, která v Novém Městě působí. Máme spoustu malých firmiček, které dávají práci místním i dojíždějíc­ím, snad se daří i živnostník­ům,“dodává Michal Beseda. Největší novoměstsk­ý zaměstna- vatel, společnost Ammann, letos slaví 10 let působení ve městě. Firma je pokračovat­elem tradičního českého výrobce stavební techniky - společnost­i Stavostroj. Její historie je datována na přelom 19. a 20. století, kdy v Novém Městě vznikly první kovodělné dílny.

V roce 1952 byla výroba rozšířena o těžkou hutní techniku. V 90. letech minulého století prošel Stavostroj restruktur­alizací a v roce 2005 do firmy vstoupila švýcarská společnost Ammann.

K „držákům“patří v Novém Městě nad Metují například také společnost Rousek, která v Novém Městě vyrábí zdravotnic­ká lehátka již 24 let. Dvacáté výročí letos slaví také firma Hydro-Flex-Zba. (sd)

 ?? Foto: MAFRA ?? V Novém Městě působí mnoho úspěšných firem.
Foto: MAFRA V Novém Městě působí mnoho úspěšných firem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia