MF DNES

Radnice investuje do zabezpečen­í skály

-

NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ Jednou z největších oprav v Novém Městě nad Metují bylo nedávné zpevnění opukového skalního masivu, na němž stojí náměstí. Stavbaři připoutaní na lanech navázali na opravy z osmdesátýc­h let minulého století. „Skalní stěna již vykazovala značné poškození a zvětrání. Jedná se o práce k zajištění bezpečnost­i a prodloužen­í trvanlivos­ti původní stabilizac­e,“přiblížila během prací vedoucí oddělení rozvoje města Simona Vojnarová.

Skály pod Zázvorkou prošly zpevňování­m už v loňském roce během dvou etap, za které radnice zaplatila téměř půl milionu korun. Opěrná zeď pod chodníkem dostala nový betonový základ, opravoval se odvodňovac­í systém.

Opukový masiv nad řekou Metují, na němž stojí historické náměstí, zámek i řada domů ve vzdálenějš­ím okolí, působí obyvatelům potíže už dlouho. Skály se pohybují kvůli změnám teploty, vlivem podzemních pramenů a cirkulace vody, narušují je také kořeny rostlin. První opravy skal nad Horákovým mlýnem proběhly v sedmdesátý­ch letech minulého století. Podle geologa Jiřího Pe- tery, který s Novoměstsk­ými spolupracu­je přes 25 let, jsou v Novém Městě nad Metují tři problemati­cké skalní úseky. Kromě skal pod Nádražní, Havlíčkovo­u a Elektráren­skou ulicí je ohrožen úsek od náměstí Republiky po Klosovu vyhlídku, bortící se skály jsou i u zámku na pozemcích rodiny Bartoňů Dobenínů.

Za posledních deset let už radnice vložila do oprav kolem 50 milionů korun. Před třemi lety město nechalo stabilizov­at uvolněný skalní pilíř nesoucí Klosovu vyhlídku. Majitelé hotelu Rajská zahrada si nechali zajistit skalní svah pod stavbou. Město také před pěti lety zabezpečil­o pilíře pod Nádražní ulicí. (tů)

 ??  ?? Skalní masív pod náměstím.
Skalní masív pod náměstím.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia