MF DNES

Hrnec smíchu: barometr stavu české filmové komedie s dobrou tradicí

- Petr Mareček editor MF DNES

NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ Nepotřebuj­e červené koberce ani limuzíny, je domácký a útulný, herci i režiséři na něj nedají dopustit a rádi se vracejí. Festival české filmové a televizní komedie v Novém Městě založil klasik žánru Zdeněk Podskalský, jeho současnou patronkou je Jiřina Bohdalová, takže kontinuita zůstáva zachována.

Novoměstsk­ý hrnec smíchu rok co rok uvádí nové české filmy, v sále sedí smíchoměři­či se stopkami kvůli divácké ceně, kterou získá nejdéle prosmáté dílo, o dalších cenách rozhoduje porota, odborná i studentská. Letos vyhrála filmová komedie Život je život režiséra Milana Cieslara a televizní pohádka Kdyby byly ryby režiséra Jana Prušinovsk­ého. Simona Stašová se stala nejlepší herečkou, nejlepším hercem byl vyhlášen Martin Stránský.

Festival, jenž se z babího léta posunul do června, uctívá i legendy, za celoživotn­í přínos české komedii vstoupili do síně slávy Lubomír lipský, Stela Zázvorková, Zdeněk Svěrák, Josef Abrhám, Viktor Preiss či Iva Janžurová. Nejde jen o plný ki- nosál, k festivalu patří koncerty, výstavy i lidová zábava.

Novoměstsk­ou přehlídku už léta chválí režisér Jiří Strach, jenž tu sklidil sukces s filmem Osmy. „Její role je takřka buditelská. Pokud český film startuje při premiéře s návštěv- ností deset tisíc a méně a celkově je rád, pokud se přehoupne přes padesát tisíc diváků, je to úplná bída. To pak člověk úplně ztrácí chuť do kin něco točit, a hlavně pro koho. To znamená, že každá akce tohoto typu pomáhá českému filmu držet hlavu nad vodou,“říká Strach. Festivalu je věrný i tamní rodák, malíř a grafik Vladimír Suchánek. V porotě už viděl leccos.

„Současné komedie často ani komediemi nejsou. Pokud se snaží podávat obraz dnešního občanského života a jejich pohled je pravdivý, pak se nechá filmu leccos prominout. Vadí mi však, když se divákovi podbízejí a snižují laťku vkusu. Nejvíc mě pobuřuje přemíra zbytečné vulgarity, a to nejen v řeči, v níž si někteří autoři libují. Divákovi to možná ani nepřijde, ale když v porotě zhlédnete za sebou deset filmů, při kterých na vás z plátna padá vodopád stále stejných vulgarit, pak se otřesete nad agresivito­u a nevkusem a ptáte se, jestli skutečně jsme tak zhrublá společnost, pro které stud je cizí slovo,“řekl Suchánek. V každém ročníku se naštěstí stále objevují kvalitní snímky plné lidskosti i humoru. „Z nich můžeme odcházet s pocitem, že jsme nepromarni­li večer,“dodal.

„Každá akce, která zviditelňu­je český film, má obrovský smysl a Novoměstsk­ý hrnec smíchu to tak dělá už sedmatřice­t let. V té záplavě filmů se ale vždy najde pár titulů, které stále dokazují, že se v téhle zemi filmy uměly dělat a že jsou tvůrci duševně zdrávi,“míní režisér Zdeněk Zelenka.

Filmaři si Novoměstsk­ý hrnec smíchu, citlivý barometr české komedie, hýčkají. Letos už po sedmatřicá­té.

 ?? Foto: MAFRA ?? Rádi se vracejí Jiřina Bohdalová a režisér Václav Vorlíček na terase novoměstsk­ého kina.
Foto: MAFRA Rádi se vracejí Jiřina Bohdalová a režisér Václav Vorlíček na terase novoměstsk­ého kina.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia