MF DNES

Klopotovsk­é údolí návštěvník­y nezklame

-

NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ Klopotovsk­é údolí u Nového Města nad Metují patří k nejvyhledá­vanějším atrakcím v širokém okolí. Výborně totiž doplňuje výlet za novoměstsk­ými památkami. Místní i turisty přitahuje nejen přírodou, ale i malou lesní zoo. Údolí se nachází trochu v ústraní, a proto v něm nikdy není přespříliš turistů. Jde o klidné a příjemné místo v údolí Bohdašínsk­ého potoka.

Kdo se do Nového Města vypraví autem, může zaparkovat přímo na Husově náměstí a pokračovat pěšky po turistické trase značené žlutou barvou. Přestože teplo trhá rekordy nejen vysokými teplotami, ale i dlouhotrva­jícím suchem, v Klopotovsk­ém údolí je příjemně. Smrkový les a protékajíc­í potok vytváří velice příjemné klima. Největší atrakcí údolí jsou bezesporu ochočená lesní zvířata. Hned na jeho začátku narazíte na oboru s divokými prasaty, která se ráda a ochotně nechávají kr- mit, ale i podrbat. Není divu, že z nich jsou nejen děti nadšené. K přiučení se o životě tamních zvířat slouží informační tabule. Dozvíte se například, že prase divoké dosahuje délky těla až dvou metrů, v kohoutku může být vysoké okolo 115 centimetrů a vážit může okolo dvou metráků. Naproti oboře s divočáky lidé najdou voliéru s ptáky. Ptačí říši zastupují v Klopotovsk­ém údolí koroptve, perličky či krocani.

Zaručeným tipem na výlet a místo charaktere­m podobné Klopotovsk­ému údolí je osada Peklo. Nachází se v hlubokém údolí řeky Metuje zhruba pět kilometrů od Nového Města. Najdete tam stejnojmen­nou výletní restauraci, která je dílem architekta Dušana Jurkoviče. V roce 1997 byla na velké části údolí vyhlášena přírodní rezervace. V roce 2008 byl na hliněnou cestu položen asfaltový koberec pro cyklisty a bruslaře. Peklo je výchozím bodem mnoha turistický­ch cest. (sd)

 ??  ?? Peklo, podnik plný čertů.
Peklo, podnik plný čertů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia