MF DNES

Plyn a vodní děla. Maďaři brání hranici EU

- Tomáš Lébr, Jan Brož redaktoři MF DNES

Maďarská hranice se proměnila na bitevní zónu. Police včera čelila násilným střetům s uprchlíky, kteří se pokoušeli dostat na území EU.

RÖSZKE Situace na maďarsko-srbské hranici včera poprvé eskalovala v násilná střetnutí. Několika stovkám uprchlíků vybavených klacky a kovovými trubkami se podařilo překonat ostře střeženou hranici u města Röszke a proniknout na maďarské území. Policii se podle maďarské agentury MTI za použití slzného plynu a vodních děl podařilo zatlačit běžence zpět, desítky lidí byly zraněny.

„Na hranici se Srbskem jsou lidé s klacky a kovovými trubkami, kteří házejí předměty po policistec­h a snaží se dostat na maďarské území. Agresivní skupina ilegálních migrantů se snaží dostat do Maďarska,“citovala agentura Reuters mluvčího maďarské vlády.

Tamní policie také zveřejnila první bilanci dva dny platného zákona, výrazně zpřísňujíc­ího tresty za nepovolené překročení hranice. Za poškození hraničního plotu tak hrozí až pětileté vězení. Celkem 316 lidí bylo vzato do vazby kvůli ničení hraničního zařízení, dalších 57 za nedovolené překročení hranice. Za porušení zákona už byl odsouzen také první uprchlík.

A Maďaři začali vyměřovat podobný plot i na hranici s Rumunskem – politici obou zemí si kvůli tomu vyměnili zuřivé invektivy. A zátarasy mají vzniknout dokonce i na někte- rých místech maďarské hranice s Chorvatske­m.

Dva Češi zemřeli kvůli kontrole

Dva dny poté, co se jednotlivé státy v Evropě po mnoha letech začaly znova uzavírat, mají hraniční kontroly také své první oběti – dva české řidiče kamionu. Posádka cisterny boskovické společnost­i Wilk zahynula na rakouské dálnici A12 před německými hranicemi poté, co policisté začali zastavovat dopravu.

Nehoda se týkala tří kamionů. První chtěli policisté zkontrolov­at, druhý stačil včas zastavit. Třetí, český, to však neubrzdil. „Druhý kamion byl prázdný, proto se mu podařilo zabrzdit. Ten náš byl plně naložený a už to nezvládl,“uvedl vedoucí dopravy dopravce Wilk Rostislav Kopřiva. Agentura APA uvedla, že šlo o muže ve věku 53 a 47 let.

Více na str. 8

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Krvavý konflikt Při střetu uprchlíků s maďarskou policií na hraničním přechodu Horgoš-Röszke byly zraněny desítky lidí – policistů i běženců. K srbské hranici mířily policejní posily. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun prohlásil, že je maďarským...
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Krvavý konflikt Při střetu uprchlíků s maďarskou policií na hraničním přechodu Horgoš-Röszke byly zraněny desítky lidí – policistů i běženců. K srbské hranici mířily policejní posily. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun prohlásil, že je maďarským...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia