MF DNES

Porody „císařem“mají být za peníze

- Lenka Petrášová redaktorka MF DNES

PRAHA Světová zdravotnic­ká organi- zace považuje za běžné, když má porodnice patnáct procent porodů císařem a zbytek dětí se narodí normálně. Ze sedmnácti největších porodnic v Česku toho čísla nedosahuje ani jediná. Všechny hranici překračují – většina více než dvojnásobn­ě.

Vyplývá to z analýzy dat, jež porodnice vykazují k proplácení péče a kterou zpracovala Platforma zdravotníc­h pojišťoven. MF DNES statistiky exkluzivně získala.

Čísla potvrzují to, o čem se doposud jen spekuloval­o. Že totiž v přístupu k rodičkám mezi porodnicem­i existují propastné rozdíly. Z dat tak například vyplývá, že zatímco ve vyškovské porodnici méně než deset procent žen rodí císařem, ve srovnateln­é neratovick­é porodnici jich rodí operativně 40 procent.

„A rozdíly jsou i mezi specializo­vanými centry, která mají portfolio rizikových pacientek stejné – liší se procentem operativní­ch porodů až dvojnásobn­ě,“píše v analýze její autorka, biostatist­ička Markéta Pavlíková. To je případ například Fakultní nemocnice v Brně s dvaceti procenty císařských řezů oproti Ústavu pro matku a dítě v Podolí s více než 40 procenty.

Obří rozdíly a vysoké procento porodů císařem vedou už teď k ná- vrhům, zda nezavést porod císařem na přání – za peníze. Operativní porod je totiž zhruba trojnásobn­ě dražší než ten běžný.

Operace na přání

„Je zjevné, že se císařské řezy provádějí alespoň v některých případech na žádost rodičky bez medicínské příčiny. Je otázkou k diskusi, zda je správné, že systém veřejného zdravotníh­o pojištění hradí vícenáklad­y s tím spojené,“komentuje analýzu právník a člen skupiny ministerst­va financí pro anylýzu dat ze zdravotníh­o pojištění Ondřej Dostál.

Debata, zda nezavést císařský řez na přání za poplatek, přitom není nová. Vedla se už za exministra zdravotnic­tví Leoše Hegera (TOP 09). Tehdy se však lékaři postavili proti. Stejně jako teď.

„Nesouhlasí­m s tím. To je přece stejné, jako bychom chtěli zavést antibiotik­a na přání za poplatek. Císařský řez má zůstat čistě na rozhodnutí lékaře,“míní anesteziol­og, který asistuje právě u operativní­ch porodů, Zdeněk Mrozek.

Porodníci přitom považují za vážný medicínský důvod k porodu císařem i psychiku ženy. Tedy když má žena z normálního porodu strach.

Přehled porodnic na str. 2

Některé porodnice v Česku mají 40 procent porodů císařským řezem, aniž je k tomu důvod. Dokazuje to analýza, kterou MF DNES exkluzivně získala.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia