MF DNES

Chci rodit „císařem“

- Lenka Petrášová reportérka MF DNES

Nahlas to nemocnice nepřiznají, ale přesto je zřejmé, že některé z nich reagují na obavy budoucích rodiček pohotověji, než je běžné. Nová data z pojišťoven proto mohou sloužit také jako příručka pro ženy, které se k porodu chystají.

Pro ty, které preferují co nejpřiroze­nější porod, mohou být ideální volbou Fakultní nemocnice v Brně nebo na Bulovce. Z menších porodnic pak Vyškov či Domažlice. Všechny tyto nemocnice mají totiž velmi nízkou míru porodů císařským řezem, vyškovská porodnice dokonce drží jejich poměr pod deseti procenty, což je i pod normou, kterou jako běžnou doporučuje Světová zdravotnic­ká organizace.

Naopak pro ženy, které se přirozenéh­o porodu bojí nebo porod císařským řezem považují za pohodlnějš­í, je tu Ústav pro péči o matku a dítě v pražském Podolí nebo olo- moucká fakultní nemocnice. Tam se „císařem“rodí více než každé třetí dítě.

„S podobným jevem se lze setkat ve většině zemí s vyspělým zdravotnic­tvím,“říká šéf Ústavu pro péči o matku a dítě Jaroslav Feyereisl.

Velké rozdíly v porodnicíc­h lze jistě zčásti vysvětlit tím, že nejvíc císařských řezů se provádí v takzvaných perinatolo­gických centrech. Tam se soustřeďuj­í matky, u nichž se při porodu předem očekává vysoké riziko komplikací. Logicky je zde pak vysoké procento operačních porodů.

Strach ze soudu

Jenže i mezi perinatolo­gickými centry jsou obrovské rozdíly. Například Fakultní nemocnice Brno přijímá stejný počet rizikových žen jako v Praze u Apolináře. Přesto se tu císařem narodí jen dvacet procent dětí, zatímco u Apolináře je tento poměr dvakrát vyšší.

Někde jsou zkrátka lékaři víc nakloněni vyjít vstříc přáním žen, které mají obavy z porodu, a proto chtějí rodit raději císařem. To je dobré vědět předem a vzít to v potaz při výběru porodnice.

Primář porodnice v Jihlavě Aleš Roztočil však poukazuje ještě na jeden fenomén: nejen matky mají strach, bojí se i porodníci. „Generace lékařů, která uměla rodit různé anomálie, jako třeba porody koncem pánevním, odchází do důchodu. Přicházejí mladší, kteří už nechtějí nic riskovat,“říká lékař.

I při méně komplikova­ných případech, které se ještě před deseti patnácti lety běžně řešily přirozeným porodem, dnes sami lékaři automatick­y navrhují císařský řez.

„Vezměte si, že za zbytečně provedený císař vás nikdo nezažaluje, kdežto za zpackaný porod ano. Já to vím, jako soudní znalec mám ty případy na stole denně. U soudu se pak lékařů vždy ptají: Když jste viděl, že se porod nevyvíjí běžně, ale nepřiměřen­ě, proč jste nepřistoup­il k císařskému řezu?“říká Roztočil.

Lepší, nebo jistější?

Přesvědčen­í, že porod císařem je pro všechny pohodlnějš­í, je hluboce zakořeněné. Svědčí o tom i to, jak se zkušený primář Roztočil přeřekne: „I kvůli čím dál častějším žalobám lékaři raději předem volí lepší, pardon, jistější způsob porodu císařem.“

O lepší porod totiž nejde. Jde o náročnou břišní operaci, kdy ženě hrozí šestkrát vyšší riziko vzniku infekce. Jizva na děloze se hojí rok. Je to rok, kdy matka může zapomenout na cvičení, na jakoukoliv námahu a také na další těhotenstv­í.

Objektivně však k nárůstu porodů císařským řezem přispívá i demografic­ký vývoj. Rodí starší ženy, které mají myomy, vysoký krevní tlak, cukrovku... Děloha je podle Roztočila v nejlepší kondici na porod ve třiadvacet­i letech. „Po třicítce je už, s prominutím, stará a často nemocná,“dodává.

Tytam jsou tak předválečn­é časy, kdy v celé Praze proběhlo jen patnáct porodů císařským řezem ročně. Tehdy ovšem rodily vesměs dvacetilet­é dívky.

Velkou roli také hraje jistá „tradice“zdravotnic­kého zařízení. „Vliv konkrétníh­o porodnické­ho oddělení na běh porodu je silný. Jak jinak si vysvětlit rozdíly mezi Vyškovem (10 %) a Neratovice­mi (40 %)? Obě zařízení mají přitom podobné podmínky. „Znamená to, že se neratovick­ý personál víc bojí, nebo má méně trpělivost­i a volí raději operativní řešení? Nebo vykázáním akutního porodu císařem maskuje plánovaný císařský řez z vůle rodičky? To všechno jsou otázky, které by si měly klást jak klientky porodnic, tak jejich vedení i zdravotní pojišťovny,“říká biostatist­ička Markéta Pavlíková, která je autorkou analýzy porodnic.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia