MF DNES

Dienstbier „zve“15 tisíc běženců, Volfová blokuje

- Martin Biben s přispěním Václava Janouše

PRAHA Obraz Česka stojícího v jednolitém šiku proti kvótám se začíná rozplývat. Několikade­nní debata politiků, jak se vlastně postavit k uprchlické krizi, včera přitvrdila a ukázaly se velké rozpory.

Vše odstartova­l ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD), který jako první řekl, že můžeme přijmout daleko více uprchlíků, než dosud připouštím­e. Dokonce více, než by od nás kvóty chtěly.

Česko by bylo v tuto chvíli podle Dienstbier­a schopno se postarat dokonce o sedm až patnáct tisíc uprchlíků. „Nepochybně budeme muset prokázat naprosto jasnou míru solidarity se zeměmi, které čelí největšímu náporu. Nemusí být na základě povinných kvót, v našich možnostech je mnohem více,“řekl na tiskové konferenci Dienstbier.

Nejen v ČSSD jeho slova způsobila velký rozruch. „Spor není o to, zda budeme solidární a postaráme se o několik tisíc uprchlíků. To nepochybně, stejně jako třeba během balkánské války, naše republika zvládne. Jde o něco jiného: zda se v Evropě vytvoří trvalý přerozdělo- vací mechanismu­s, kterým bude Evropská komise migranty automatick­y posílat do jednotlivý­ch zemí bez toho, aby do toho jejich vlády mohly v budoucnu jakkoliv zasahovat,“odpověděl mu premiér Bohuslav Sobotka.

To má tak velký byt?

Podobný názor vyjádřil i šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Zato ministr vnitra Milan Chovanec byl výrazně méně diplomatic­ký. „Je to nesmysl, netuším, kde to vzal. Je to osobní iniciativa pana kolegy. Jen jsem nevěděl, že má tak velký byt,“uvedl pro iDNES Chovanec.

První signály, že politici vládní koalice nejsou v názoru na vyhovění kvótám jednotní, se objevily už minulý týden. Na středečním zasedání Sobotkovy vlády podle dobře informovan­ého zdroje několik ministrů včetně Jiřího Dienstbier­a a Roberta Pelikána navrhovalo, abychom kvótami požadovaný­ch pět tisíc azylantů přijali dobrovolně. Zbytek kabinetu to však jednoznačn­ě odmítl.

Zatímco v Praze politici vládních stran debatovali, příznivci a propagátoř­i radikálněj­ších řešení se vypravili k hranicím. Sympatizan­ti Bloku proti islámu se vpodvečer se- šli na jihočeském hraničním přechodu v Dolním Dvořišti, kde na deset minut živým řetězem zablokoval­i cestu automobilů­m.

„Chceme, aby naše vlast zůstala naše. Nechceme, aby naše děti chodily v burkách a klaněly se Alláhovi,“prohlásila před stovkou účastníků místopředs­edkyně Bloku proti islámu Jana Volfová.

Dav tleskal a vyzýval vládu, aby zavřela hranice, nebo odstoupila. Pokud tak neučiní, blokády budou pokračovat, příště však s technikou. Demonstran­ti měli už včera připravený traktor s vlekem, který však nepoužili.

 ?? Foto: MAFRA ?? Jiří Dienstbier
Foto: MAFRA Jiří Dienstbier

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia