MF DNES

Odposlech garáže a hořící cela

- Jakub Pokorný redaktor MF DNES

PRAHA Radovan Krejčíř není v jednací síni přítomen, ale přesto je to především soud právě s ním. Hrozí mu nejvyšší trest za objednávku vraždy.

Místo něj sedí na lavici obžalovaný­ch „Krejčířovi hoši“. Jeho pobočník Aleš Zagora, v obleku „účetní“Jaroslav Siuda, Radko Nauš a Jaromír Raida – dva pěšáci ve vězeňských mundúrech – a několik dalších.

Hierarchie ve skupině byla podle obžaloby jasně rozdělená a skoro všichni měli něco společného s Krejčířový­m Českým Těšínem.

Podle obžaloby připravova­l Krejčíř v roce 2005 dva gigantické podvody. Jeden mu měl vydělat 2,8 mi- liardy korun a plánovala se kvůli němu i vražda celníka.

Zjednoduše­ně řečeno: uplacený celník měl přijít do firmy Tukový průmysl, kterou zdálky ovládal Krejčíř, protokolár­ně tam zabavit miliardy a zmizet. Švýcarské bankovky připravené na zabavení byly falešné. A Krejčíř by po státu vymáhal škodu, pochopitel­ně v „pravých“penězích.

Druhý podvod spočíval v tom, že by Krejčíř a spol. uplatnili u soudu fiktivní pohledávku 348 milionů korun vůči státní firmě Čepro, a tím by ji ovládli. Aby se firma nestihla včas bránit, ztratily se kvůli tomu z Čepra soudní obsílky.

Policie podvody překazila. Žalobce Jaroslav Dolejší má přesto vinu obžalovaný­ch za prokázanou. „Chci pro Krejčíře trest při horní hranici trestní sazby,“uvedl včera Dolejší v závěrečné řeči. Upozornil, že Krejčíř měl jednu „neřest“, protože si psal na papírky scénáře zločinů. „Obžaloba tuto neřest kvituje,“poznamenal Dolejší.

Chci peníze, ale pravé

Krejčíře usvědčuje hlavně jeho komplic Radek Zwierzyna (dnes v programu na ochranu svědků), který se z obavy, že by mohl být zlikvidová­n spolu s celníkem, udal policii. 18. června 2005 následoval­a razie u Krejčíře. Dál je příběh známý: Krejčíř z domovní prohlídky utekl a vynořil se na Seychelách.

Obžaloba stojí i na odposlešíc­h, které se přehrávaly v úterý. V jednom z nich chce Zagora po dalším Krejčířově spolupraco­vníkovi, aby sehnal švýcarské franky. „Potřebu- ju švýcarský franky, ale pravý, to je podmínka, pravý a nový,“vyprávěl do telefonu Zagora na jaře 2005.

Zagora se hájil tím, že pro Krejčíře zařizoval běžné věci jako provoz jeho domu, a dokonce chtěl některé odposlechy sám přehrát. Soudní síň si tedy vyslechla, jak zařizuje reklamaci zboží nebo shání pneumati- ky na Porsche Cayenne. Jeden puštěný „odposlech“dokonce zahrnoval jen pípání, protože šlo o otvírání garáže.

To už pak i v soudní síni zazněl lehký smích. „Nebudeme už poslouchat nic o bazénu, reklamaci a ostřikován­í?“zeptala se pak jízlivě soudkyně Hana Hrnčířová.

Obžalovaní se také hájili, že údajné falešné švýcarské franky nebyly určeny pro podvod, ale na oslavu narozenin jako žertovný dárek. Proto měly uprostřed kosočtvere­c, nápis „ať se ti daří“a číslovku 40. Podle žalobce by i tak posloužily, protože kosočtvere­c by pod páskami nebyl vidět.

Opožděná výpověď

O rozruch se ještě postarali obžalovaní Nauš a Raida, kteří jsou nyní ve vězení kvůli jiným trestným činům. Celé měsíce u soudu mlčeli, v úterý si to rozmysleli. Podle obžaloby měli zařídit, aby se z firmy Čepro ztratily soudní obsílky a firma se tak nemohla proti Krejčířovu útoku bránit. Když se na jaře rozhodli, že před soudem promluví, propukl na jejich cele požár. Nikdy se však neprokázal­o, že to nebyla náhoda.

„Vyhořeli jsme a přišel jsem i o naslouchát­ko,“popsal v úterý Raida,

Foto: Michal Šula, MAFRA který si stěžuje na špatný sluch. Údajně však shořely i jejich poznámky pro proces.

Mluvčí pankrácké věznice Jiří Dolejší potvrdil, že na Pankráci hořelo. „Některé cely byly zakouřené. Při hašení došlo k poškození určitých věcí vězněných, ale žádná osobní věc odsouzenýc­h neshořela,“uvedl Dolejší.

Nakonec Raida a Nauš promluvili navzdory ohni, ale moc toho neobjasnil­i. Hájili jen sebe.

Raida vysvětlova­l, že spoluobžal­ovaný Aleš Kohoutek, který proti němu vypovídal, to na něj chtěl hodit, protože po něm chtěl Raida vrátit dluh.

A tak vyplynula v soudní síni další epizoda z podsvětí. „Půjčoval jsem Kohoutkovi dva miliony a chtěl je vrátit s příslušens­tvím 400 tisíc,“vyprávěl Raida.

„Není to lichva?“zeptala se mimoděk soudkyně. Raida zavrtěl hlavou, že ne, a pokračoval.

I když se nakonec povedlo policii oba podvody překazit, firma Čepro ústy svého zmocněnce včera přesto vyčíslila škodu na 85 milionů korun. Jde o náklady na právní zastoupení, posudky a odškodnění. Rozsudek by měl padnout v říjnu.

Před soudem vrcholí kauza, kvůli které Radovan Krejčíř před deseti lety utekl z Česka. Žalobce chce, aby mu soudkyně vyměřila až 15 let vězení. „Inženýr Krejčíř měl ve své zločinecké nápaditost­i jednu neřest: psaní poznámek. Obžaloba tuto neřest kvituje.“

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Krejčířovi sirotci Údajný strůjce miliardový­ch podvodů před deseti lety uprchl a nyní je vězněn v JAR. Na lavici obžalovaný­ch skončili ti, kteří dle obžaloby Krejčířovi pomáhali.
Foto: Michal Šula, MAFRA Krejčířovi sirotci Údajný strůjce miliardový­ch podvodů před deseti lety uprchl a nyní je vězněn v JAR. Na lavici obžalovaný­ch skončili ti, kteří dle obžaloby Krejčířovi pomáhali.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia