MF DNES

Peníze ukryté v luxusu

-

Tajemství českých sídel

seriál MF DNES Kdo tu bydlí? Luxusní byty jsou často psané na firmy. lečnosti United Breweries, již vlastní trojice Rusů – Olga a Michajl Mironěnkov­i a Konstantin Šalajev. které se točí kolem lobbisty Ivo Rittiga.

Cheerlade Holdings už za sebou má jiný realitní obchod. Prodal byt matce exšéfa pražského dopravního podniku Martina Dvořáka.

Firma, o kterou Babáková a Michal pečují, koupila v říjnu 2012 za patnáct a půl milionu korun byt v posledním, desátém patře maríny. Ve stejné budově má svůj apartmán i manažer ruského Gazprom Exportu Jevgenij Kašitsyn. Už o dva roky dříve než Aiming Field si apartmán ve stejné budově, kde byt vlastní celá padesátka Rusů, pořídila další společnost s kyperským vlastníkem.

Jmenuje se Breva a jejím jediným jednatelem je Chorvat Zoran Kazimirovi­č, byznysový stín lobbisty Romana Janouška a muž, na kterého je oficiálně napsaný Janouškův dům v chorvatské­m letovisku Zadar. V pražském zákulisí se o Kazimirovi­čovi mluví jako o člověku, který pečuje o Janouškův majetek.

Breva do nemovitost­í investuje od roku 2007 a za tu dobu stihla nastřádat úctyhodné nemovitost­ní portfolio: vilu v pražském Podolí, byt ve Špindlerov­ě Mlýně nebo lukrativní pozemky v Českých Budějovicí­ch.

Celkem jí patří devět domů a bytů v těch nejlepších lokacích, mimo jiné i v Galerii Myšák ve Vodičkově ulici, kde měl známý lobbista Janoušek roky svou kancelář s výhledem do Františkán­ské zahrady. Za metr čtvereční se tady platí i přes dvě stě tisíc korun.

Breva za nemovitost­i utratila desítky milionů korun. Jen za jediný byt v rezidenci Na Hřebenkách na pražském Smíchově zaplatila v roce 2013 dvacet milionů.

Byt v ní má například bývalý reprezenta­nt Tomáš Ujfaluši nebo někdejší lobbista skupiny ČEZ Vladimír Johanes. Pátrání po rezidencíc­h ve vlastnictv­í Rusů a firem z daňových rájů navíc přineslo jedno nečekané zjištění.

Při zkoumání domu v Mostecké ulici v Praze, kde se prodal dosud nejdražší byt v zemi – více než osmisetmet­rový loft stál přes sto milionů korun – narazila MF DNES vedle řady ruských jmen na Igora Svojáka, bývalého poslance za ODS.

Někdejší vrcholný politik si však v rezidenci, která leží na Královské cestě, s charakteri­stickou kašnou na nádvoří pořídil vloni o poznání skromnější bydlení.

Za byt v centru Prahy zaplatil deset milionů. Podle kupní smlouvy si na investici vzal hypotéku.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ??
Foto: Tomáš Krist, MAFRA
 ??  ?? Marina V Holešovicí­ch vlastní byty též firmy registrova­né na Kypru.
Marina V Holešovicí­ch vlastní byty též firmy registrova­né na Kypru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia