MF DNES

Facebook se těší na „palec dolů“. Nejspíš marně

- Michaela Černá editorka sociálních sítí MF DNES a iDNES

PRAHA Konečně mohu říct, že na tom pracujeme, překvapil v noci z úterý na středu při videokonfe­renci fanoušky Facebooku jeho zakladatel Mark Zuckerberg. Mluvil o funkci, kterou si léta žádá jejich velká část – opak tlačítka Like, Čechy označovaný jako lajkování. Jenže ten, kdo očekává protiklad známého symbolu ruky se zvednutým palcem, bude zřejmě zklamán. O chystané novince se neví skoro nic, a přestože se jí pracovně přezdívá Dislike tlačítko, dá se předpoklád­at, že podobu otočeného palce mít nebude.

Facebook nechce v prostředí globální sociální sítě šířit negativní emoce, proto opak lajku zřejmě nezavede. „Lidé mají tendenci sdílet spíš tragické zprávy než ty radostné a pozitivní. Kdyby do toho Facebook přidal ještě tlačítko Dislike, bude to šílená vlna negace,“vysvětluje Adam Zbiejczuk, PR manager agentury ROI Hunter, která s Facebookem úzce spolupracu­je. Je přesvědčen, že Zuckerberg si takový krok nemůže dovolit. Tlačítko Dislike by se třeba v rukou školáků mohlo lehce změnit na nástroj kyberšikan­y spolužáků.

Co tedy Facebook místo toho představí? To je zatím v kolonce Přísně tajné, ale k základnímu odhadu by mohlo pomoci pochopení toho, jak a proč vznikl samotný lajk. Stojí za ním pragmatick­é řešení situace, kdy si lidé s příspěvkem nevěděli rady. Líbil se jim, ale nechtěli svoje emoce popsat v komentáříc­h pouhým výkřikem „wow“či „super“. Like jim pomohl a vyjádřil jejich pozitivní reakci.

Facebook se teď snaží vyřešit obdobný problém - situaci, kdy uživatelé nemají žádný konkrétní komentář, ale lajk je jaksi nevhodný. „Facebook se snaží vyřešit, jak zpracovat negativní události. Doteď se pod spadlou lavinou či úmrtím známé osobnosti objevovaly lajky. Lidé tím naznačoval­i účast, ale všichni cítili, že to je divné,“popisuje Josef Šlerka, vedoucí oboru Studia nových médií na Univerzitě Karlově. Je přesvědčen, že místo tlačítka Dislike se na Facebooku spíš objeví tlačítko pro vyjádření smutku a účasti, navíc ho Facebook zavede jen u vybraných postů. Možné je i to, že lidé budou mít na výběr z celé emoční škály. „Dokážu si představit, že to bude mít třeba podobu emotikonů,“uvažuje Zbiejczuk. Tomu ostatně napovídají i slova samotného Zuckerberg­a. „Rozhodně nechceme měnit Facebook na mís- to, kde lidé budou volit pro a proti.“

Zuckerberg­ovy plány necílí jen na uživatele. Velkou změnou bude zavedení nové funkce hlavně pro marketingo­vé specialist­y. Rozšíření emočních zkratek by mohlo pomoci více pochopit chování a poci- ty zákazníků. „Like je pro sledování lidí příliš hrubá metrika a neumožňuje přesněji sledovat emoční pochody jednotlivý­ch uživatelů. Zavedení téhle novinky je ze strany Facebooku, uživatele i inzerenta výhodné, protože zvyšuje možnosti reakcí,“říká Zbiejczuk.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia