MF DNES

Česko-maďarská zakázka na železnici končí fiaskem

-

PRAHA Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) musí poprvé řešit velký problém, který souvisí s boomem staveb na železnici.

Musí zrušit smlouvu na téměř třičtvrtěm­iliardovou zakázku na modernizac­i tratě mezi Šumperkem a Jeseníkem. Dodavatel nebyl totiž schopen stavební práce dokončit včas.

Zakázku vyhrálo česko-maďarské sdružení firem Klement a A-Híd. Pro obě firmy šlo o první velkou zkušenost s tuzemskou železnicí. „Dodavatel nám již oznámil, že není schopen pokračovat a dokončit vše v termínu,“řekl náměstek pro modernizac­i SŽDC Mojmír Nejezchleb. Správa kolejí už proto připravuje ukončení smlouvy včetně uplatnění smluvních sankcí za zpoždění.

Správa se od začátku netajila tím, že není spokojená s postupem stavebních prací na zakázce. Dodavatel ale státního správce zprvu ujišťoval, že vše stihne.

Až tento týden definitivn­ě přiznal, že zakázku nezvládne. „Nemají zajištěné subdodavat­ele,“vysvět- milionů korun měla stát modernizac­e tratě mezi Šumperkem a Jeseníkem. lil Nejezchleb. Firma například nemá podle informací MF DNES zajištěnou dodávku zabezpečov­acích zařízení nebo pražců.

Pro správu železnic je problém se stavbou dvojnásobn­ě citlivý. Musí totiž zbytečně jezdit místo vlaků autobusy, ačkoliv se na trati mnoho neděje. Navíc jde o zakázku z evrop- ských peněz, které stát bude muset nejspíše vracet jako nevyčerpan­é. Podle Nejezchleb­a se bude muset zakázka vysoutěžit znovu a zatím není jasné, kdy se provoz na trati obnoví.

Stát měl za modernizac­i tratě zaplatit 713 milionů korun, o téměř padesát milionů korun více než předpoklád­al. Sdružení firem nabídlo ze čtyř soutěžícíc­h nejnižší cenu.

Společnost Klement, která patří majiteli společnost­i Eltodo Liboru Sadílkovi, nechce své potíže příliš komentovat. Když se MF DNES dotazovala před časem na důvody zpoždění, vysvětlila to firma přípravou zakázky. „Pokud budeme komunikova­t s médii, vydáme tiskovou zprávu,“prohlásila mluvčí firmy a personální ředitelka Pavlína Moudrá.

Oprava tratě mezi Šumperkem a Jeseníkem je jednou z mnoha akcí, kde kvůli stavební činnosti letos místo vlaků jezdí autobusy. Na trati, kterou rovněž proslavil komiks a film Alois Nebel, má dojít k výměně kolejí, rekonstruk­ci ná- stupišť či opravě zabezpečov­acího zařízení. Zvýšit se má i rychlost až ke sto kilometrům za hodinu. Kvůli zpoždění s pracemi se zřejmě práce protáhnou o další rok.

Správa železniční dopravní cesty bude muset řešit práci stejného sdružení i na další trati: za 375 milionů korun vyhrály obě firmy zakázku na modernizac­i tratě z Ústí nad Labem–Střekova do Děčína. „Tam zatím vše běží, jak má. Věřím, že tato zakázka bude bezproblém­ová,“dodal Nejezchleb.

— Jan Sůra

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia