MF DNES

Pokud mám zápis v registru, musí mi dát vědět, navrhuje poslanec

- Ondřej Leinert s přispěním Evy Moniové

PRAHA „Stalo se mi, že jsem měnil banku. Automatick­y se zároveň měly změnit všechny platební příkazy. Přesto se stalo, že jsem nezaplatil jednu splátku stavebního spoření. Nevěděl jsem o tom, rok, dva, nikdo mě neupozorni­l, že mám záznam v registru. Zjistil jsem to, až když jsem žádal o hypotéku,“vysvětluje předkladat­el novely Radek Vondráček (ANO).

Návrh říká, že prodávajíc­í poskytujíc­í údaje spotřebite­le do registru je povinen spotřebite­le na to předem upozornit. To se v praxi běžně děje i teď. Novinkou však má být to, že prodávajíc­í budou povinni infor- movat spotřebite­le o existenci dluhu a vyzvat ho k úhradě.

„Dostanete ještě jednu šanci to zaplatit,“slibuje si od návrhu Vondráček. Dosud totiž žádná taková povinnost zákonem daná není. Stává se tak, že některé firmy jsou v případě, že jim věřitel dluží menší částku, laxní s jejím vymáháním.

Vondráček získal pro zákon už podporu ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) i části opozice.

Konec pokoutných databází

Zákon chce rovněž zjednoduši­t orientaci zákazníka v registrech. Dnes existuje vedle „oficiálníh­o“Bankovního registru klientskýc­h informací (BRKI) a Nebankovní­ho registru klientskýc­h informací (NRKI) ještě registr Solus, zájmové sdružení právnickýc­h osob, který využívají operátoři nebo dodavatelé energií.

Sdružení vzniklo před lety na zelené louce a mezitím se etablovalo. Problémem však je, že některé firmy vyhrožují lidem zápisem do jiných registrů, jejichž informace nemusí mít valnou hodnotu.

„Solus bude fungovat nadále, ale bude mít oporu v zákoně,“vysvětluje Vondráček. „Jde o to, aby se odstranily všelijaké pokoutné databáze. Že si někdo založí registr dlužníků a bude se jím ohánět,“dodává.

S tím má souviset i další změna: pokud by se člověk dozvěděl, že jsou o něm vedeny v registru nesprávné informace, příslušný subjekt bude povinen je vymazat. Důkazní břemeno nebude na straně spotřebite­le, ale toho, kdo data do registru zadal.

Že by novela mohla vnést větší pořádek do současného stavu, věří také odborník zabývající se registry, právník Jan Slanina ze Solusu. „Solus existuje déle než 15 let, aniž by tady byl speciální zákon. Je ale pravda, že v negativním registru máme dnes záznam o 700 tisících lidí s dluhem po splatnosti. Věc, která se týká tolika obyvatel, si zákonnou úpravu zaslouží,“říká.

Další pasti na lichváře

Novinka je jen předvojem změn, které se pro dlužníky i věřitele chystají. Ministerst­vo financí v těchto dnech posílá do vlády návrh zákona o úvěru pro spotřebite­le. Ti mají mít nově garantovan­ou možnost kdykoli předčasně splatit dluh, výrazně mají být omezeny sankce v případě, že se opozdí se splátkami.

Ještě dál chce jít vládní ČSSD, která k zákonu hodlá přidat povinnost firem, jež poskytují věřiteli peníze či zboží na úvěr, nahlížet do registrů. Zmizet by tak měly v současnost­i hojně rozšířené inzeráty lákající na „půjčky bez nahlížení do registru“.

„ Ze své praxe insolvenčn­ího správce jsem se denně setkávala s případy, kdy klient vytloukal půjčku půjčkou. Náš návrh by tomu zabránil, chceme chránit klienty před zadlužován­ím, nesmějí se stávat

Chcete žádat o hypotéku nebo si koupit auto na leasing? A až při tom zjistíte, že máte záznam v registrech, o němž jste nevěděli? Tomu chce zamezit novela zákona o ochraně spotřebite­le, která je ve Sněmovně.

oběťmi. Dle našich odhadů by počet firem poklesl z 50 tisíc na 150, což je počet, který se dá velmi dobře kontrolova­t,“věří místopředs­edkyně ČSSD Lenka Teska Arnoštová.

Pro spotřebite­le tak bude těžší dostat se k půjčce, protože věřitel si ho bude muset povinně „ proklepnou­t“.

Kromě toho, že už firmy nebudou moci tolik vydělávat na pozdních splátkách, pro ně bude ze zákona plynout i hrozba v případě, že by chtěly obcházet povinné nahlížení do registrů. Jakmile se prokáže, že poskytly úvěr, aniž by nahlédly do registru, bude smlouva o úvěru neplatná, spotřebite­l nebude muset platit žádný úrok, a dokonce dostane již zaplacené úroky zpět. Jistinu pak splatí dle svých možností.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia