MF DNES

Na lyže pod střechu v Česku?

-

„Spádová oblast okolo Prahy je dostatečná. Pochopitel­ně ekonomika projektu je odvislá od komplexníh­o pojetí. To znamená, že součástí areálu musí být hotel, restaurace, lyžařská půjčovna a další potřebné služby. Jedině tak to dává smysl,“říká Miloslav Kebrle.

O zkušeném horském podnikatel­i, který byl dlouholetý­m generálním ředitelem lyžařského areálu ve Špindlerov­ě Mlýně a zároveň drobným akcionářem, se svého času dokonce mluvilo jako o možném budoucím majiteli tamních sjezdovek. To když Český svaz tělesné výchovy uvažoval o prodeji areálu. Kebrle dnes vlastní menší středisko Kněžický vrch v sousedním Vrchlabí.

Autoři projektu chtějí na svah pod střechou dostat kromě veřejnosti lyžařské kurzy ze škol a sportovní oddíly. „Některé lyžařské kluby dnes jezdí 900 kilometrů do podobné haly v Litvě. Poptávka tu tedy je,“myslí si Zelenka.

Projektant­em stavby je Antonín Buchta, který navrhl řadu tuzemských zimních hal, třeba hokejový stadion v Třinci, Liberci či Karlových Varech. Celkový rozpočet se má pohybovat od 500 do 600 milionů korun. Hala by měla být dlouhá asi půl kilometru a široká asi 70 metrů. Svah, na který má vozit čtyřsedačk­ová lanovka, má mít převýšení 60 metrů.

Autoři projektu mají údajně zajištěný pozemek u Prahy poblíž dálnice D1. Území již původně počítalo s menším lyžařským areálem, takže s tím kalkuluje i územní plán. „Náš projekt navíc nebude muset vytvářet umělé převýšení pomocí pylonů. Je zde přírodní převýšení terénu, což výrazně snižuje cenu investice,“říká Zelenka.

Za projektem stojí kromě Zelenky a Kebrleho Jiří Strejček, dlouholetý obchodník se sportovním zbožím. Svou společnost Sport Koncept však nedávno prodal. Skupina podnikatel­ů přesto připouští, že bez silného investora to nepůjde.

„S některými jednáme, ale zatím není nic konkrétníh­o na stole,“říká Zelenka. Podle informací MF DNES je skupinka horských „aktivistů“v kontaktu s Tomášem Němcem, spolumajit­elem obří gumárenské skupiny ČGS. On sám závodně lyžoval, komunitu dobře zná, na horách podniká a byl to právě on, kdo od Strejčka jeho obchodní společnost koupil. Ani Němec, ani Zelenka však jednání nepotvrdil­i.

Podobných hal jsou po Evropě desítky, byť ta nejslavněj­ší je v Dubaji. Pět sjezdovek a dva vleky pod střechou představuj­í podle autorů extrémní pojetí. Inspiraci hledali zejména v Německu, Nizozemsku či zmíněné Litvě.

Ekonomický smysl podobné stavby v Česku, kde je řada horských areálů jen několik hodin cesty od Prahy, někteří zpochybňuj­í. „Nechci říci, že je to úplný nesmysl, ale jak znám náklady podobných projektů, nemyslím, že je v Česku a na Slovensku taková kupní síla, aby se to vyplatilo. Navíc podobné areály fungují spíše v zemích, jako je Nizozemsko, kde přírodní hory nemají,“říká Igor Rattaj, investor v horském byznysu ze skupiny Tatry Mountain Resorts.

Autoři zatím nehovoří o konkrétním datu, vše závisí na jednání s investory. Jasno by mohlo být do několika měsíců.

 ?? Foto: Profimedia ?? Lyžování na poušti Jedním z nejznámějš­ích krytých lyžařských areálů je ten v Dubaji. Nejdelší sjezdovka tam měří 400 metrů.
Foto: Profimedia Lyžování na poušti Jedním z nejznámějš­ích krytých lyžařských areálů je ten v Dubaji. Nejdelší sjezdovka tam měří 400 metrů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia