MF DNES

Běženci: když to nejde přes Maďarsko, musí to jít jinudy

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

ZÁHŘEB, PRAHA Neprodyšně uzavřená srbsko-maďarská hranice, z níž jediná oficiální šance dostat se dál je zažádat si na maďarských přechodech o vstup a počítat s tím, že žádost bude téměř jistě odmítnuta, uprchlíky zpočátku rozhořčila. Běženci, vůči nimž včera maďarská policie použila i slzný plyn, se však nakonec zachovali přirozeně – začali se přesouvat na jiná místa, kde zatím ještě není plot z ostnatého drátu.

Poprvé tak včera zamířily stovky migrantů, které Srbsko odmítalo od hranice pouštět zpět, do Chorvatska, jehož premiér Zoran Milanovič jim slíbil volný průchod do západní Evropy. K srbsko-chorvatské hranici ráno přijely autobusy s běženci, kteří se hned vydali pěšky přes kukuřičné pole do Chorvatska.

„Chorvatsko je plně připraveno tyto lidi přijmout nebo jim ukázat cestu tam, kam chtějí jít, což je zjevně Německo nebo skandinávs­ké země,“řekl včera Milanovič v parlamentu. „Bude jim umožněno projít přes chorvatské území a pomůžeme jim,“dodal.

Chorvatská prezidentk­a Kolinda Grabarová-Kitarovičo­vá však při- pustila, že je vývojem znepokojen­a, a podle deníku Večernji list navrhla premiérovi svolání Rady pro národní bezpečnost. Je to podle ní nutné kvůli přívalu migrantů, který zřejmě ještě potrvá dlouho, a jeho „společensk­ým, ekonomický­m i bezpečnost­ním dopadům“.

Migrantům však při pěším přechodu hranice hrozí na chorvatské­m pomezí stále ještě neodstraně­né zbytky minových polí. Jde o pozůstatek válečného konfliktu, který v první polovině devadesátý­ch let provázel rozpad bývalé Jugoslávie. Chorvatská policie proto dnes kvůli migrantům do oblasti povolala speciální tým pro likvidaci min.

Chorvatský ministr vnitra Ranko Ostojič řekl, že jeho vláda má připravený plán pro možný příchod velkého počtu uprchlíků. Podrobnost­i však nesdělil. „Teď není třeba nikoho zatěžovat podrobnost­mi. Je připravený, a jestliže to bude nutné, bude velice rychle aktivován,“prohlásil Ostojič.

Očekávalo se, že uprchlíci změní svou trasu do západní Evropy přes Chorvatsko a Slovinsko. K dispozici měli v tomto směru ještě další trasu – z Chorvatska do Maďarska, protože na této hranici ještě Budapešť žádný plot nepostavil­a, a pak dál do Rakouska.

Tam jim však stejně hrozily tvrdé tresty za překročení hranice, které začaly platit od úterka.

Existuje ještě druhá, východní varianta „objížďky“: maďarská hranice s Rumunskem. A Maďarsko už se na to připravuje – začalo vyměřovat plot, který povede i přes tuto hranici. Záměr Budapešti vyvolal v Bukurešti hněvivou reakci. Rumunský premiér Victor Ponta to komentoval slovy, že „tvůrci maďarské politiky nejsou o nic lepší než ti syrští nebo libyjští, jejichž migranti utíkají“.

Maďarsko jeho výroky označilo za snahu vylepšit si oslabenou pozici mimo jiné kvůli vyšetřován­í, jež je proti rumunskému premiérovi vedeno pro podezření z korupce.

Zpřísněná pravidla pro přechod uprchlíků na srbsko-maďarské hranici, která začala platit od pondělka, vyvolala očekávaný efekt: migranti hledají nové skuliny v cestě na vysněný Západ.

 ?? Foto: Reuters ?? Nás nezastaví! Uprchlíci právě překročili řecko-makedonské hranice a míří dál na Západ. Nově nyní přes Chorvatsko.
Foto: Reuters Nás nezastaví! Uprchlíci právě překročili řecko-makedonské hranice a míří dál na Západ. Nově nyní přes Chorvatsko.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia