MF DNES

Vezmou nám i minisukně, varuje Kaczynski

-

VARŠAVA Předseda největší polské opoziční strany Právo a spravedlno­st (PiS), expremiér Jaroslaw Kaczynski, včera varoval, že pokud Polsko přijme migranty, může to mít negativní vliv na každodenní život v zemi. Místo toho navrhuje, aby Polsko pomohlo s bezpečnost­í a poslalo finanční pomoc. Zemi čekají koncem příštího měsíce parla- mentní volby a podle současných průzkumů má národně-konzervati­vní PiS velkou šanci je vyhrát.

„Dá se to popsat takto: nejdříve výrazně vzroste počet cizinců, pak nebudou dodržovat naše zákony a naše zvyky a později nám budou v různých oblastech života vnucovat svoje požadavky,“varoval Kaczynski. Jako příklad zmínil třeba Švéd- sko, „kde se ukazuje, že děvčata, školačky, nemohou chodit v krátkých sukních, protože se to nelíbí“.

„Chcete, abychom přestali být pány ve vlastní zemi?“zeptal se někdejší premiér během debaty v parlamentu. Místo toho, aby Polsko přijímalo migranty, má podle něho posílat peníze na provoz uprchlický­ch táborů, odkud v současnost­i uprchlíci putují do Evropy. Reagoval také na argument, že Poláci také ve velkých počtech odcházeli ze své země. „Vnucovali na místech, kam emigrovali, svoje pravidla? Terorizova­li snad někoho? Ne, tvrdě a s velkou pokorou pracovali, ta pokora byla mimochodem často příliš velká,“tvrdí Kaczynski. Tento politik se v blížících se volbách o post premiéra neuchází, v případě vítězství PiS by zřejmě v premiérské­m křesle zasedla Beata Szydlová.

Současná předsedkyn­ě vlády Ewa Kopaczová ze středoprav­icové Občanské platformy už dříve přislíbila, že její země je ochotná přijmout 2 000 uprchlíků. Nicméně tváří v tvář současné krizi dala později najevo, že by jich mohlo být i více. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia