MF DNES

Zmar, hrůzu, temné sny a vidiny místy přebije láska

- Radim Kopáč literární a výtvarný kritik

PRAHA V nakladatel­ství Academia vycházejí od roku 2013 sebrané spisy Jakuba Demla (1878–1961), katolickéh­o kněze a spisovatel­e, zlobivého dítěte své doby, dnes klíčové postavy české literatury dvacátého století. Na pultech je právě třetí svazek. Jmenuje se Moji přátelé a smrt a shrnuje „texty prvního expresioni­smu“z let 1911 až 1917. Mezi sedmi zařazenými beletristi­ckými celky jsou práce, které Demla proslavily a které vycházejí opakovaně dodnes. Třeba titulní Moji přátelé anebo Hrad Smrti.

Deml sice zemřel před víc než půlstoletí­m, pořád se však kolem něj vedou spory. Zatímco dřív mu byl vyčítán antisemiti­smus nebo vyhraněně pojaté katolictví, poslední roky se diskutuje právě edice jeho díla – jak autora vydávat a vlastně i proč. Nakladatel­ství Academia ťalo do živého a kývlo na třináctisv­azkový projekt literárníh­o historika Martina C. Putny. Sotva hledat povolanějš­ího. Putna má za sebou dva objemné svazky věnované dějinám české katolické literatury v letech 1848 až 1945 a jeho představa „sebraného Demla“je jasná – vydat ho komplet, bez zavádějící­ch výkladů. Ať si každý počte po svém.

Sedm knih zařazených do třetího svazku spisů vznikalo za vypjatých okolností. Jak obecných, dějinných, vypukla první světová válka, tak konkrétníc­h, lidských – Jakub Deml byl tehdy vyobcován z církve a donucen k přesunu z Moravy do hlavního města, zemřela mu sestra a později první z jeho osudových žen. Texty, které v té době psal, jsou plné zmaru, hrůzy, temných snů a vidin. Stačí uvést názvy Hrad Smrti nebo Tanec Smrti. Ale tmu místy prořízne milosrdné světlo, autorská víra v člověka i Boha. V Mých přátelích nebo v Miriam je Deml pokorným vyznavačem základního lidského citu – lásky.

Dřívější Demlovo okouzlení symbolisme­m Otokara Březiny a Františka Bílka časem vystřídala příbuznost s expresioni­stickými výboji bratří Čapků nebo Richarda Weinera. Demlovo psaní se však posunulo i po jiné ose: od beletrie k deníku vlastního ži- vota, k ego-dokumentu. Ostatně první ze zařazených knih, V Zabajkalí, je stylizovan­á jako kronika Demlova rodu. Třetí svazek sebraných spisů je důležitý právě z vývojového hlediska. Odkud spisovatel Jakub Deml přišel, už víme. Kam autorsky dospěl, pak ukážou svazky následujíc­í. Jakub Deml: Sebrané spisy III

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia