MF DNES

Legenda potvrzena, na Dny NATO letí B-52

- Darek Štalmach redaktor MF DNES

OSTRAVA Letošní ročník může být bez nadsázky nazván jako velkoobjem­ový. Největšími lákadly jsou totiž letadla patřící k největším na světě.

Vedle již zmiňovanéh­o strategick­ého bombardéru B-52 s nosností 32 tun pum se totiž na ploše mošnovskéh­o letiště i nad ním představí jak upravená verze letounu C-130 Hercules, tak například jeho následovní­k C-17 Globemaste­r, schopný unést přes 77 tun nákladu.

A již klasikou budou ukázky vysoké pilotáže nadzvukový­ch strojů. Stíhačky Gripen doplní souputníci leteckých sil dalších armád zemí NATO: F-16, Mirage 2000, Eurofighte­r Typhoon nebo MiG-29.

Pastva pro oči i pro fotoaparát­y. A právě ty mohou svým majitelům při snaze získat co nejefektně­jší snímek způsobit problémy.

„Už je to klidnější, ale ještě před pár lety jsme měli velké problémy se spotery, tedy lidmi, pro něž je koníčkem fotografov­ání letadel,“vysvětluje duchovní otec Dnů NATO a hlavní pořadatel Zbyněk Pavlačík. „A oni se shromažďov­ali v zakázaném pásmu, nad nímž probíhaly letové ukázky. Situace došla tak daleko, že hrozilo, že piloti odmítnou kvůli bezpečnost­i nad Mošnovem létat. Nakonec se to ale vyřešilo, spoteři už do zakázaných prostor nechodí.“

Fotografic­ké žně začínají milovníkům letadel již dnes. Už na sedmou hodinu ranní je nahlášen přílet amerického KC-135, v jedenáct hodin je pak očekáván návrat B-52 Stratofort­ress. „Ten čas není úplně přesný, jde o odhad,“vysvětluje Zbyněk Pavlačík. „Rozhodovat bude počasí. B-52 k nám totiž letí přímo ze základny ve Spojených státech amerických, a tak bude záležet i na směru větru, jak dlouho mu bude cesta trvat. Pokud bude letět proti větru, může se mírně opozdit, a naopak.“

Mezi lidmi, kteří si patnáctý ročník Dnů NATO právě kvůli velkým dopravním letadlům nenechají ujít, je i jedenačtyř­icetiletý Martin Matlas z Českých Budějovic.

„Z kolon při příjezdu strach nemám, vyrážíme s kamarádem tak, abychom byli ráno první před bránou letiště,“popisuje své přípravy na cestu napříč republikou. „C-17 a KDC-10 jsou pro mne hlavními lákadly, pak už mi bude scházet jen C-141 Starlifter a budu mít západní dopravní vojenské letouny komplet,“objasnil muž, jenž kdysi prošel Vojenskou střední odbornou školou letectva v Prešově, důvody, které jej na Dny NATO do Ostravy přitáhly.

Jelikož se na cestu chystal už dříve, měl štěstí. Sehnal i ubytování. „Nakonec až ve Frýdku-Místku, ale to není daleko,“libuje si. Další lidé cestující z větší dálky už takové štěstí mít nemusí, hotely v Ostravě i širokém okolí jsou kvůli Dnům NATO vyprodány.

Co se technické náročnosti týče, bude nejzajímav­ějším strojem víkendu podle všeho konvertopl­án CV-22B Osprey. Stroj startující jako helikoptér­a a letící jako klasické letadlo přiletěl na Dny NATO už minulý rok, pro velký zájem se povedlo jeho návštěvu letos zopakovat.

V pátek v jedenáct hodin dopoledne pak pořadatelé očekávají přílet strojů švédské historické letky, tvořené předchůdci současných gripenů, letadel AJS 37 Viggen, SK35C Draken a J29F Tunnan.

To už začnou i nácviky leteckých ukázek. Například letouny Mirage 2000 budou nad Mošnovem trénovat v pátek ve 14.45.

Jeden ze symbolů studené války, strategick­ý bombardér B-52, bude patřit mezi hlavní lákadla chystaných Dnů NATO, které se o víkendu uskuteční na mošnovském letišti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia