MF DNES

Do Mošnova nejlépe na kole

-

OSTRAVA Pokud nejste milovníci dlouhých kolon, jízdě autem v okolí Mošnova byste se měli o víkendu raději vyhnout.

Nejlepší způsob dopravy na tamní Dny NATO totiž nabízí jiný tradiční dopravní prostředek – kolo.

K mošnovském­u letišti míří cyklostezk­y ze všech světových stran, kolem jednoho ze vstupů do areálu, u Albrechtič­ek, dokonce prochází páteřní cyklostezk­a Krakov–Morava–Vídeň.

Pro návštěvník­y z Ostravy je nejvhodněj­ší najet na cyklostezk­y vedoucí do Poodří ve Výškovicíc­h nebo ve Svinově, odkud je čekají víceméně jen pohodové rovinaté úseky.

Jako lákavá varianta cesty na letiště se letos poprvé nabízí také příjezd vlakem přímo na nově vybudovano­u vlakovou zastávku u odbavovací haly letiště, pro většinu lidí by v tomto případě šlo spíše o ztrátu času.

Problém spočívá v tom, že z letištního nádraží musejí lidé – pokud chtějí do areálu, v němž se Dny NATO uskuteční – podstatnou část letiště obejít. Podle pořadatelů jde o tříkilomet­rovou trasu.

Jen o půl kilometru delší je přitom přístupová cesta z nádraží ve Studénce. Ta navíc vede nádhernou přírodou v Poodří.

Řidičům automobilů doporučují policisté hlavně trpělivost. Pro ty, kteří chtějí vědět, která cesta je právě nejlépe průjezdná, zřídili policisté pro Dny NATO i speciální telefonní linku.

„Motoristé budou moci zjistit aktuální situaci v dopravě také na informační lince Policie ČR 596 110 927, která bude v provozu v sobotu a neděli od 7.00 do 18.00 hodin,“ řekl vedoucí dopravní policie v kraji Jiří Zlý. „Policisté jsou prostředni­ctvím této telefonní linky připraveni poskytovat informace o objízdných trasách a dopravních komplikací­ch.“

Nejdelší kolony se již tradičně očekávají na příjezdu od Ostravy, na silnici číslo 58. Oproti jiným rokům bude tato trasa ještě více zatížena dopravou kvůli opravě mostu ve Staré Vsi nad Ondřejnicí.

„Doprava je zde vedena v jednom jízdním pruhu a bude řízena kyvadlově policisty dle aktuální dopravní situace,“vysvětlil Jiří Zlý.

Pozor na včasný výjezd by si měli dát hlavně lidé, kteří na Letiště Leoše Janáčka v sobotu a v neděli zamíří ne kvůli Dnům NATO, ale kvůli odletu některé z leteckých linek.

Kvůli očekávaným kolonám by měli vyrazit podstatně dříve než v jiných dnech. „S ohledem na aktuální dopravní situaci se obvyklý čas potřebný k dojezdu na letiště může prodloužit o desítky minut, v krajním případě lze hovořit i o hodinách,“varuje velitel dopravních policistů. (sta)

Jen o půl kilometru delší je přístupová cesta z nádraží ve Studénce. Ta navíc vede nádhernou přírodou v Poodří.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia