MF DNES

Na náměstí přijede král Přemysl Otakar II. Vrcholí oslavy města

- Lukáš Marek redaktor MF DNES

ČESKÉ BUDĚJOVICE Když král Přemysl Otakar II. vyrážel do boje na Moravské pole, zvolal prý tehdy Budějovice – Praha. Mělo to ukázat, jak moc důležité pro něj bylo právě tohle jihočeské město, které před 750 lety založil. Zítra a v sobotu mají lidé možnost významné výročí oslavit a vrátit se do doby rytířů.

V centru se odehraje festival České Budějovice železné a zlaté. Stejnými přívlastky byl označován i Přemysl Otakar II. „Tohoto velkého panovníka je důležité při oslavách důstojně připomenou­t. Když jsme slavili výročí v březnu, ohlasy byly velmi pozitivní. Někteří si však posteskli, že jim chyběl historický průvod. To nyní splníme,“řekl náměstek primátora Jaromír Talíř.

Průvod bude jednou z hlavních akcí pátečního programu, který začne v 19.30 hodin zahájením soutěže Rytíř roku. První den programu bude celý na náměstí Přemysla Otakara II. „Naší představou je, že by se z této soutěže mohla stát tradice. Rytířem roku by se mohl vždy stát někdo, kdo někomu zachrání život, nebo se v důležitém okamžiku zachová v duchu fair play,“naznačila Lenka Střítecká, jednatelka společnost­i Art4promot­ion, která je spolupořad­atelem akce.

Tahákem bude podle organizáto­rů německá kapela Corvus Corax, jejíž koncert začne ještě před osmou večerní. „Jde o uskupení muzikantů, kteří sice hrají moderní hudbu, ale obecně charakteri­zovanou prvky středověké a dřívější muziky,“upřes- nil další z pořadatelů David Kovařík z Chilli Production. Corvus Corax přirovnal ke středověký­m AC/DC.

Asi tou nejzajímav­ější částí bude průvod zakladatel­e města a jeho družiny. Král železný a zlatý přijede na návštěvu, aby pozdravil svůj lid, a následně vyrazí bojovat se svým vojskem na Moravské pole proti římskému a uherskému králi. Tato část se odehraje přibližně ve 21 hodin. „Podívaná na náměstí bude podpořena audiovizuá­lními prvky, před radnicí postaví pódium o rozměrech 20 krát 6 metrů, které dohromady vytvoří hrad,“upozornil Petr Nůsek ze sdružení Housův mlýn. Přál by si, aby se z oslav v Budějovicí­ch stala tradice podobně jako v Krumlově či Táboře.

V sobotu se slavnosti přesunou na Piaristick­é náměstí a na Sokolský ostrov. Už v 10 hodin začne u kláštera středověký řemeslný trh s doprovodný­m programem, který potrvá až do desáté večerní. Před- staví se tam mimo jiné kejklíři, muzikusové, komedianti či fakír. „Na ostrově se pak uskuteční rytířské hry. Vybrané pětičlenné týmy se spolu utkají v několika dobových disciplíná­ch, které se budou dotýkat historie. Disciplíny si rovněž vyzkouší i veřejnost,“zmínil Nůsek.

Nebude chybět i rytířský turnaj, který předvedou profesioná­lové. „Zatímco u soutěžních týmů půjde spíš o zábavu, u zkušených rytířů se bude tajit dech,“láká Kovařík. Na Sokolském ostrově se začne ve 13.30 a finále zajistí ohňová show.

Město na dvoudenní festival uvolnilo z rozpočtu 1,9 milionu korun, dalších přibližně 300 tisíc bylo od sponzorů. V souvislost­i s oslavami 750 let od založení města také pokračuje výstava Přemysl Otakar II., král rytíř a zakladatel, která je až do konce září k vidění v Křížové chodbě Dominikáns­kého kláštera. Na 28. října je naplánovan­é odhalení sochy krále v parku Na Sadech.

Noční kostýmovan­ý průvod, příjezd krále Přemysla Otakara II. i rytířský turnaj na koních a středověký řemeslný trh. Zítra a v sobotu vyvrcholí oslavy 750 let od založení Českých Budějovic.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia