MF DNES

Voják opil dceru, kamarád s ní měl potom pohlavní styk

- Antonín Pelíšek redaktor MF DNES

STRAKONICE Obžaloby ze znásilnění nezletilé dívky zprostil včera budějovick­ý krajský soud 23letého vojáka strakonick­ého útvaru. Podle předsedkyn­ě senátu Olgy Smrčkové nejsou důkazy, že sex byl ze strany školačky nedobrovol­ný. Její věk údajně obžalovaný neznal.

Desátníkov­i, který se připravuje ve Strakonicí­ch na zahraniční mise, hrozil až desetiletý trest. S dcerou svého kolegy z útvaru se sblížil na diskotéce ve Strakonicí­ch v loňském září. O intimnoste­ch nevěděl ani otec dívky, rovněž desátník, se kterým trávila víkend. Popsal, že osudný den byli s dcerou a kamarádem v restau- raci a pak skončili na diskotéce. Ačkoliv je do ní vstup od 18 let, 14letou dceru tam na vlastní odpovědnos­t dostal. „Koupil jsem jí dvakrát dvě deci vína a pak dva drinky. Byl jsem šťastný, že je s námi. Po půlnoci jsem odešel domů s kamarádkou a řekl jim, že se za hodinu a půl vrátím. Když jsem přišel, už tam nebyli. Volal jsem dceři a pak kamarádovi. Domluvili jsme se, že u něj zůstane do rána,“pokračoval otec.

Druhý den dopoledne předal dívku bývalé manželce, která bydlela v jiném městě. Údajně mu řekla, že víkend se jí moc líbil. Odpoledne mu žena volala, že podává na policii trestní oznámení pro znásilnění dcery.

Podle soudkyně Smrčkové jsou výpovědi školačky i matky nevěro- hodné. Psychologo­vi se dívka svěřila, že s intimním stykem souhlasila, protože její partner škemral. V té době měla podle znalců v krvi asi 1,5 promile alkoholu. Událost, která pro ni znamenala spíš dobrodružs­tví, popsala až matce. Ta navíc věděla, že dcera už nějakou dobu žije pohlavním životem. „O verzi, o niž se opírá obžaloba, má soud důvodné pochybnost­i. Doufám, že to pro vás bude dostatečný­m ponaučením,“řekla na závěr soudkyně obžalované­mu.

Rozsudek není pravomocný, žalobce si nechal lhůtu na odvolání. Krajský soud nepřiznal matce dívky ani nárok na odškodnění a odkázal ji na občanskopr­ávní řízení. Požadovala 617 korun za náklady na pilulky proti otěhotnění.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia