MF DNES

Budějovice jsou mistry republiky. Ve frisbee

- Petr Lundák redaktor MF DNES

ČESKÉ BUDĚJOVICE Jdete si občas jen tak zaházet s létajícím talířem, s frisbee? Jde vám to a chtěli byste se dostat například mezi českou špičku?

I s talířem se dá vyhrát mistrovstv­í republiky. Své o tom ví českobuděj­ovičtí hráči týmu Sokol 3SB, kteří vyhráli český šampionát v ultimate frisbee ve smíšené kategorii, takzvané Mixed.

„Celou dobu jsme prohrávali, ale nakonec jsme zápas otočili a pražský tým F.u.j. jsme ve finále porazili 10:9. Je to neuvěřitel­ný úspěch. Jsme totiž prvním mimopražsk­ým týmem v historii, který vyhrál tenhle titul,“cení si jedna z hráček nového mistra republiky Sarah Tošnerová.

„Myslím, že klíčem k úspěchu byla naše spolupráce kluků a holek na hřišti, na které je kategorie Mixed založená. Podle mě na to naopak doplatil tým, se kterým jsme hráli finále. Doufám, že pražské celky si odteď začnou zvykat, že Budějovice jsou pro ně hrozbou,“dodává Tošnerová.

Titul oslavili na zahradě

Na finálový turnaj, který českobuděj­ovický tým o víkendu pořádal, přijelo deset týmů.

„V této kategorii se hraje frisbee už asi patnáct let. Sice nemáme zápasy každý víkend, ale právě různě objíždíme jednotlivé turnaje. Do finále se pak musíte kvalifikov­at, takže než se tam dostanete, odehraje- te více než deset zápasů,“říká kapitán českobuděj­ovického Sokola Martin Lipert. „Radost jsme měli obrovskou. Ale oslavy zase tak veliké nebyly. Po celý víkend jsme se na turnaji starali o další týmy a večer bylo posezení. Už nám nezbývalo moc sil. Titul jsme tak oslavili u nás na zahradě,“přiznal se Lipert.

Hrají bez rozhodčího

Ultimate frisbee se hraje na hřišti, které má na délku 100 a na šířku 37 metrů. Na obou kratších stranách je takzvaná koncová zóna, která má 18 metrů. Útočící tým musí do soupeřovy zóny dostat přihrávkam­i létající talíř a tam ho chytit. Pak získává jeden bod.

„Hraje se do patnácti bodů, nebo šedesát minut. Na obou stranách je sedm hráčů a tým, který zrovna úto- čí, si může vybrat, jestli nasadí do hry tři, nebo čtyři dívky,“vysvětluje budějovick­ý kapitán pravidla smíšené kategorie.

Jako jeden z mála sportů nemá frisbee rozhodčího. Funguje tu Spirit od the game, což znamená, že by se mělo hrát podle fair-play a pravidla si hlídají sami hráči přímo při utkání.

Budějovick­é frisbee má základnu na Sokolském ostrově, kde se také dvakrát do týdne trénuje.

„Od jara do podzimu chodíme na hřiště každé úterý a čtvrtek a trénink trvá dvě a půl hodinky. Skoro pokaždé se na nás přijde podívat někdo nový, kdo by si chtěl frisbee také zkusit. Nové zájemce přijímáme, ale také třeba hledáme sponzory, kteří by nám trochu pomohli,“zmiňuje Martin Lipert.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia