MF DNES

World Cup: Trhák, nebo brak?

- Michael Langr redaktor MF DNES

Za rok začne v Torontu Světový pohár, turnaj nejlepších hokejistů světa pořádaný NHL. Češi se na něm mohou znovu pokusit dobýt Kanadu, ale budou patřit spíš k outsiderům. Pomůže Jágr, nebo jeho éra už skončila?

PRAHA Brankář Luongo se potil pod náporem českých útočníků. Báječná lajna Havlát, Výborný, Eliáš přehrávala i taková esa jako Sakic nebo Lemieux. Reprezenta­ce vedená koučem Růžičkou chvílemi mačkala Kanadu na jejím ledě tak, že se fanouškům v hale Air Canada Centre v Torontu tajil dech. Na Světovém poháru 2004 sehrála hokejová reprezenta­ce jeden z nejkrásněj­ších zápasů své historie, byť v něm nakonec favoritovi podlehla 3:4 v prodloužen­í.

V září 2016 má národní mužstvo šanci takové představen­í zopakovat. Ode dneška za rok začne na stejném místě obnovený World Cup of Hockey neboli Světový pohár a Česko se v prvním zápase střetne právě s Kanadou. Jenže tentokrát bude na turnaji patřit spíš k outsiderům – i vzhledem k těžké skupině s domácím výběrem, dalším favoritem USA a týmem Evropy složeným z hvězd reprezenta­cí mimo silnou evropskou čtyřku (tedy bez hokejistů Švédska, Finska, Česka a Ruska).

Právě kvůli podobným zvláštnost­em nahlíží na akci pořádanou NHL a hráčskou asociací NHLPA mnoho fanoušků skrz prsty. Kromě „eurotýmu“, označované­ho za podivný slepenec, se Světového poháru zúčastní také výběr Severní Ameriky z hráčů do 23 let, jenž bude ve skupině s Rusy, Finy a Švédy.

Na druhou stranu půjde o turnaj, na němž se představí všichni nejlepší hokejisté světa. Tím převyšuje mistrovstv­í světa leckdy hrané bez hvězd NHL, které tou dobou ještě bojují o Stanley Cup.

„Světový pohár proto bereme velmi vážně, řekl bych, že je na úrovni olympiády,“prohlásil prezident českého hokejového svazu Tomáš Král.

Fanoušci se můžou těšit na Crosbyho, Tavarese, Toewse, Stamkose, Getzlafa či Price v kanadském dresu, na ruské bombardéry Ovečkina, Malkina, Dacjuka nebo Tara- senka, švédské superobrán­ce Karlssona s Hedmanem nebo americké kanonýry Kessela s Kanem. Díky společnému evropskému celku se navíc v Torontu představí také hvězdy, které by se na elitní akci jako členové národních reprezenta­cí nemusely dostat: Slovinec Kopitar, Rakušan Vanek, Nor Zuccarello... A s nimi slovenská esa Chára, Gáborík nebo Hossa.

„Bude to unikátní setkání. Na mistrovstv­í světa nejlepší hokejisté často startovat nemohou, na olympiádě se představí jen některé reprezenta­ce a řada vynikající­ch hráčů nemá šanci tam hrát,“připomněl výhodu evropského výběru svazový sekretář Martin Urban. „Je to experiment, ale lze očekávat, že to bude super turnaj.“

Nominace už 1. března

Formát turnaje je jednoduchý. Osm účastníků se rozdělí do dvou

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia