MF DNES

Hokus pokus... PASKVIL. NHL to přehnala, chystá estrádu

- Pohled Karel Knap reportér MF DNES

Tenhle experiment se prostě nepovedl. World Cup 2016 není úplný zmetek. Ale podivný kříženec ano. Škoda.

Klání hokejových hvězd mohlo navázat na magické Kanadské poháry, při nichž se na nejvyšší úrovni střetávali vyslanci evropské a severoamer­ické školy. I na méně strhující Světové poháry 1996 a 2004.

Za rok na sebe opět narazí velmoci. V Torontu, ve městě posedlém hokejem, to nejspíš bude špičková podívaná. Jenže prestiž a podstatu akce shazuje zařazení dvou vymyšlenýc­h týmů – Zbytek Evropy a Severní Amerika do 23 let (včetně).

NHL tak ponížila svůj podnik do exhibiční roviny. Pořádá výstavku svých es, a aby jich mezi mantinely napěchoval­a co nejvíc, dopustila se nactiutrhá­ní vůči Švýcarsku a Slovensku, tradičním hokejovým zemím, jež jsou na sedmé a osmé pozici žebříčku IIHF. Co kdyby byla čára o místo níž a mezi účastníky se nevešlo šesté Česko? Nastoupil by takový Gudas za „výběr svobodných vousáčů nad 180 cm“?

NHL je továrnou na balíky dolarů. A taky se opírá o tradice. Při plánování své mezinárodn­í estrády dala přednost balíkům. Pustila se do (příliš) troufalého pokusu a řadu konzervati­vních příznivců zklamala.

Vždyť zápasy se dvěma legionářsk­ými hybridy ani nelze brát jako mezistátní. Jakou hymnu jim pustí? V jakých vyjedou dresech? Pod jakou vlajkou? Na olympiádác­h a mistrovstv­ích světa přece mužstva žene a tmelí národní hrdost a odpovědnos­t vůči fanouškům doma.

Bude se třeba Fero z Nitry v září 2016 u televize modlit, aby soubor evropského odpadu s Dánem Ellerem či Němcem Ehrhoffem v sestavě vyrovnal bitvu s USA? Jen proto, že je s nimi v týmu šest Slováků?

Pochybuju. Asi už je ze mě staromilec. Možná jsem prostě „out“a nechytám moderní trendy.

Poslední výrobek Made in NHL mě ale neuchvátil. A určitě ho nepovažuju za konkurenci olympiády. Ostatně na tu další (Jižní Korea 2018) by liga měla své hráče pustit. Třebaže jí to tolik nevynese.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia