MF DNES

Tenisty čeká zrádná baráž v zemi kontrastů

- Ondřej Novotný reportér MF DNES v Indii

DILLÍ Hráli v horkém Chile i v divoké Argentině. Navštívili komunismem poznamenan­ý Kazachstán i moderními technologi­emi zblázněné Japonsko. Přesto se čeští tenisté shodují, že největší exotiku zažívají v těchto dnech. V indickém Dillí. V metropoli, kde se tenisté chystají na víkendovou baráž o Světovou skupinu proti domácímu výběru. V místě kontrastů, kde žijí na ulicích celé rodiny, přičemž jen kousek od nich stojí luxusní sídla boháčů.

Podobné rozpory lze najít i v dějišti daviscupov­ého zápasu. V jeho útrobách jsou špinavé prostory plné prachu – a jen pár metrů vedle upravené místnosti sloužící oficiálním účelům barážového zápasu. U vchodu na centrální kurt vítá omšelá cedule, samotný dvorec však působí moderně.

„Byl jsem v Argentině, Kazachstán­u či Paraguayi, ale tohle je určitě největší exotika,“řekl kapitán Jaroslav Navrátil, který je u českého výběru desátou sezonu.

Nad centrálním kurtem v tenisovém komplexu Rádže Kumára Khánny, kde se utkání odehraje, občas přeletí papoušci. Na ulici lze potkat krávy či toulavé psy.

Do Indie už nikdy!

A i za zdmi areálu se rozléhá všudypříto­mné troubení klaksonů. „Kdo ho nemá, jako by nebyl,“shrnul nejmladší člen českého týmu Adam Pavlásek.

Ve městě, kde se dopravní předpisy berou jako nezávazná doporuče- ní, je klakson zásadní pomůckou všech řidičů. „Je obdivuhodn­é, že se tu nikdo nenabourá,“podivil se Jiří Veselý, který je poprvé v českém výběru jedničkou.

I proto jsou zážitky z místních silnic spíše úsměvné, to indická každodenní realita vzbuzuje větší chmury. „Člověk vidí na ulicích celé rodiny s malými dětmi pod mostem. Normálně tam bydlí. Až tady si uvědomíme, jak se u nás máme skvěle,“vypráví Veselý. Pavlásek navštívil Indii už loni v říjnu, kdy v zemi strávil 14 dnů kvůli dvěma menším turnajům. „Jezdili jsme školními autobusy. Nastupoval­i jsme na ulici mezi lidmi a psy, pak nás tam bylo dvacet tenistů, byli jsme narvaní,“vzpomínal.

Tehdy rovněž opatrně volil z nabídky jídel, vyhýbal se exotickým pokrmům. „Byl jsem pořád na čtyřech jídlech. Špagety s keču- pem, suché kuře s rýží a podobně. Trochu jsem zhubnul,“ohlížel se.

Tehdy se zařekl: Do Indie už nikdy! „No, časy se mění,“pousmál se včera po tréninku.

Když na tenisty padne „deka“

Po prvních trénincích ale Čechům do smíchu příliš nebylo. Ničily je vysoké teploty a nezvyklá vlhkost. „Je to ještě agresivněj­ší než v New Yorku, jako taková deka,“líčila česká dvojka Lukáš Rosol.

„Potí se mi ruka, teče ze mě po každé výměně,“vyprávěl 36letý Radek Štěpánek. „Je to pro mě zatím extrémní zkušenost, co se počasí týče.“

Pot z tenistů stéká, jen když se na kurt postaví. A když z něj s úlevou slezou, míří někteří – jako třeba Rosol – rychle se zchladit do bazénu.

„Kdyby sem přijel Novak Djokovič, trápil by se i on,“citoval list Hindustan Times indického kapitána Ananda Armitraje.

I kvůli tomu je zřejmé, že Češi mají před sebou zrádný zápas. Žebříčkově jsou favority, čeká se úspěch, ale faktor počasí může sehrát roli. Pokud by nepřišel, vypadli by teprve podruhé v historii ze Světové skupiny, což by byl pro šampiony z let 2012 a 2013 krutý pád.

 ?? Foto: Česká sportovní ?? Indická specifika Lukáš Rosol si společně s dalšími daviscupov­ými reprezenta­nty stěžoval na horko a nezvyklou vlhkost.
Foto: Česká sportovní Indická specifika Lukáš Rosol si společně s dalšími daviscupov­ými reprezenta­nty stěžoval na horko a nezvyklou vlhkost.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia