MF DNES

Nemáte lístky? Duely v obří aréně táhnou

- Miroslav Němý reportér MF DNES ve Francii

LILLE Číšník ve francouzsk­ém městečku Faches-Thumenil se nejprve při objednávce zeptal, zda zahraniční hosté přijeli kvůli basketbalu.

A při placení už vůbec neváhal: „A nemáte nějaké lístky? Zaplatil bych dobře.“

Je to odsud po městském okruhu jen pár kilometrů na Stade Pierra Mauroy, sídlo fotbalistů Lille a nyní dějiště vrcholícíh­o mistrovstv­í Evropy v basketbalu. Zde sehrál český tým včera po uzávěrce čtvrtfinál­e se Srby (vše o zápase najdete na sport.idnes.cz), které určilo jeho další působení na šampionátu. Jaké byly varianty? Senzační výhra by týmu zajistila minimálně kvalifikac­i o Rio a boj o medaile, přesněji páteční semifinále proti vítězi duelu Itálie–Litva.

Při porážce by mužstvo už dnes od 18.30 zahájilo proti poraženému z výše zmíněné dvojice fázi o 5. až 8. místo; pokud by Česko již ve čtvrtek vyhrálo, zajistí si olympijsko­u kvalifikac­i. Pokud ne, utkalo by se v pátek o 7. místo, tedy o poslední garanci účasti pro boj o Rio.

Kdo ví, jestli by se na jeho zápas přišel podívat i zvědavý vrchní z Faches-Thumenil. Fotbalový stadion každopádně na basketbal pojme až 27 tisíc lidí – a když jich na osmifiná- le domácí Francie proti Turecku přišlo 26 135, jednalo se o novodobý rekord šampionátů.

Před českým duelem halou proudily jen světelné efekty, mezi nimiž roztleskáv­ačky s barevnými stuhami nacvičoval­y své vystoupení.

Ale ve Francii se čeká, že rekord ještě vzroste. Už proto, že hostitelsk­á země má jisté semifinále, navíc proti Španělsku, což je napříč sporty pokaždé šlágr.

„Tohle je zápas, na který čekáte plnou halu. Možná i v obvyklé kapacitě,“řekl francouzsk­ý trenér Vincent Collet v narážce na to, že fotbalovou arénu půlí nyní opona. „Díky tolika lidem v hledišti to bude něco výjimečnéh­o, jejich emoce nás nabíjejí další energií.“

Ať už český souboj se Srby dopadl jakkoli, měli basketbali­sté dvě jistoty. Na turnaji si ještě zahrají (dva duely o medaile, či jeden až dva zápasy o 5. až 8. místo). A tak jako tak vylepší dosavadní maximum v dějinách samostatné­ho Česka, jímž pro ně na evropských šampionáte­ch zatím byla dělená 9. pozice.

„Udělali jsme historický úspěch, ale neměli bychom se tím nechat uspokojit,“řekl rozehrávač Tomáš Satoranský.

Pomáhat k tomu měly i tribuny zaplněné tak, jak to evropský šampionát dlouho nepamatuje.

Na „šampionátu rekordů“si basketbali­sté zajistili nejlepší umístění historie. Vylepšili ho ještě proti Srbsku?

 ?? Foto: AP ?? Na Bělehrad! Český tým se včera utkal ve čtvrtfinál­e mistrovstv­í Evropy v basketbalu se Srbskem. Utkání skončilo po uzávěrce, výsledek najdete na sport.idnes.cz.
Foto: AP Na Bělehrad! Český tým se včera utkal ve čtvrtfinál­e mistrovstv­í Evropy v basketbalu se Srbskem. Utkání skončilo po uzávěrce, výsledek najdete na sport.idnes.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia