MF DNES

Pistolník Ronaldo: Vrátil jsem se a se mnou přišly góly

-

Příště raději počkejte o trochu déle, než vyslovíte názor, že Cristiano Ronaldo jaksi přestává být gólovým zabijákem. Zbrklost se nevyplácí.

Vězte, že Ronaldův fotbalový kulomet je zpátky: o víkendu nasázel unikátních pět gólů proti Espaňolu (6:0) ve španělské lize, v úterý hattrickem sestřelil Doněck ( 4: 0) v Lize mistrů.

I kdyby ve zbytku sezony nic podobného nedokázal, bude se na tenhle kousek vzpomínat. Jenže u snajpra Realu Madrid je důvodné podezření, že může svůj kulomet odjistit kdykoli a bez varování.

„Dobře vím, co Cristiano umí. Máme nejlepšího hráče na světě, což budu opakovat, jakmile se mě na něj zeptáte,“řekl nový madridský trenér Rafael Benítez.

Královský Real potřebuje Ronaldovy góly, aby zapomněl na minulou sezonu, ve které vyhrál jen světový šampionát klubů.

Celý svět je zvědavý, jak si fenomenáln­í Portugalec povede ve srovnání s argentinsk­ým rivalem Lionelem Messim. Zatímco Messi a jeho Barcelona vstoupili do Ligy mistrů až včera po uzávěrce vydání, Ronaldo od úterního večera poslouchá kompliment­y. Posunul střelecký rekord slavné soutěže na 80 gólů. Právě o tři poslední góly předstihl Messiho.

„Góly a rekordy mě samozřejmě těší, to nebudu lhát, ale hlavním cílem jsou týmové tituly,“řekl trojnásobn­ý držitel Zlatého míče.

Jen pro představu, jak pálí superman Ronaldo: na 80 gólů v Lize mistrů mu stačilo 116 zápasů.

Proti Doněcku mu k první radosti pomohla chyba chorvatské­ho rozhodčího Babeka, který zapískal ruku obránce Srny, ačkoli balon zamířil do zad. Druhá branka padla znovu z pokutového kopu, tentokrát obránce Azevedo rukou opravdu hrál. Potřetí Ronaldo skóroval hlavou ze snadné dorážky.

„Cristiana nikdy neomrzí dávat góly. Moc dobře víme, jak důleži- tým hráčem pro nás je,“pravil madridský obránce Nacho Fernandez.

Zatímco v úvodních dvou ligových kolech se Ronaldo netrefil a neproměnil ani žádnou šanci v portugalsk­é reprezenta­ci, začalo se potichu spekulovat, jestli něco nepokazil v letní přípravě. On sám měl ve tváři známky frustrace. Teď potenciáln­í kritiky umlčel. Osm gólů ve dvou zápasech, to je něco impozantní­ho.

V dresu Realu odehrál 203 soutěžních zápasů a nastřílel 230 gólů, čímž stanovil další klubový rekord. V úterý dokonal svůj třiatřicát­ý hattrick za Real. Co má ještě před sebou?

— Jan Palička, Petr Šedivý

 ?? Foto: Reuters ?? Góóól! Ronaldo takhle slavil proti Doněcku třikrát.
Foto: Reuters Góóól! Ronaldo takhle slavil proti Doněcku třikrát.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia