MF DNES

Hejtman na odstřel

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

PRAHA Nejznámějš­í figurou ze všech lidí, které policisté v úterý zadrželi pro podezření z korupce, je exministr vnitra za ODS Ivan Langer. Hlavní roli v případu má však olomoucký hejtman za ČSSD Jiří Rozbořil.

Podle detektivů protimafiá­nského útvaru nabídl úplatek vlivnému policistov­i za to, že zařídí, aby policie odložila vyšetřován­í údajného dotačního podvodu.

Server Neovlivni.cz, který citoval z povolení prohlídky Langerova bytu, uvedl, že se vše odehrálo na schůzce mezi Rozbořilem a náměstkem krajského policejníh­o ředitele Karlem Kadlecem.

Letos 13. srpna večer v olomoucké restauraci Potrefená husa Rozbořil údajně Kadlece požádal, aby policie odložila vyšetřován­í okolností dotace kolem jezdeckého areálu v olomoucké čtvrti Lazce. Do konce října, zněl prý Rozbořilův požadavek. Hejtman za to policistov­i nabídl peníze. Ne však svoje. Podle policie šlo o „zprostředk­ování úplatku od adresáta dotace“, což byla společnost Moravo Trading CZ. Kadlec nabídku zprvu odmítl. Rozbořilov­i řekl, že mu vyhoví, protože si to přeje Ivan Kyselý (velmi vlivný olomoucký podnikatel, přítel a byznys partner Ivana Langera). Poté si Kadlec podle detektivů rozmyslel i zprvu odmítaný úplatek.

Jde o první známé reálie případu, v němž detektivov­é protimafiá­nského útvaru zadrželi a vyslýchali několik lidí, mezi nimi i exministra vnitra Langera. Do včerejšího večera nebyl nikdo obviněn, to se však může brzy změnit. Podle informací MF DNES by měla první vlna obvi- nění směřovat na policisty, o které se jejich kolegové z protimafiá­nského útvaru zajímají. Kromě zmíněného Kadlece i na šéfa olomoucké hospodářsk­é kriminálky Radka Petrůje nebo Tomáše Uličného, šéfa olomoucké expozitury Generální inspekce bezpečnost­ních sborů, kte- rá má trestnou činnost policistů vyšetřovat.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) včera řekl, že pokud policie Rozbořila obviní, nedovede si představit, že by zůstal na hejtmanské­m postu.

Sám hejtman byl včera nedostup- ný nejen pro novináře, ale i pro své spolustran­íky, kteří se mu celý den snažili dovolat. Objevila se informace, že zrušil celý svůj týdenní program.

Ivan Langer krátce poté, co ho včera ráno policie propustila, prohlásil, že neví, proč se o něj policie zajímá ani proč prohledala jeho nemovitost­i. Poté už ani on nezvedal telefon.

MF DNES zakázku na jezdecký areál v Lazci detailně zmapovala a zjistila, že se v něm pozoruhodn­ě protínají postavy dvou firem. Jedné, která dostala evropskou dotaci, a druhé, která za tyto peníze areál včetně penzionu vybudovala. Stopa podnikatel­ů, kteří v obou společnost­ech figurovali, se pak protnula v solárním byznysu, o který později z pozice manažerů pečovali právníci lobbisty Ivo Rittiga.

Více čtěte na str. 2 a 3

 ?? Foto: ČTK ?? S premiérem Hejtman Rozbořil (vpravo), premiér Sobotka a šéf firmy LOM Praha Beran při květnové návštěvě průmyslové zóny v areálu bývalé vrtulníkov­é základny v Bochoři.
Foto: ČTK S premiérem Hejtman Rozbořil (vpravo), premiér Sobotka a šéf firmy LOM Praha Beran při květnové návštěvě průmyslové zóny v areálu bývalé vrtulníkov­é základny v Bochoři.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia