MF DNES

Kamarád od Zlatého jelena, kterému Langer „zavírá dveře“

- Michal Šverdík redaktor MF DNES

OLOMOUC „Tohle jméno mi v Olomouci spíš zavírá dveře,“kroutil kdysi hlavou Ivan Kyselý při otázce, zda mu v jeho byznysu nějak pomáhá přátelství s někdejším ministrem vnitra Ivanem Langerem.

Výčet aktivit, jimž se věnuje, však napovídá, že do mnoha dveří se přece jen dostat umí.

Kyselý je šéfem představen­stva IES Moravia Real, jednatelem Real Estate Moravia a IP Moravia Real. Působí také jako jediný společník ve stavební firmě BPS-Prastav a je rovněž jednatelem společnost­i STK nákladních vozidel Olomouc, která má ve městě stanici technické kontroly.

Dohromady jde o firmy se základním kapitálem ve výši téměř 350 milionů korun.

Kyselého společnost­i se v minulých letech zaměřily především na skupování lukrativní­ch domů v historické­m centru Olomouce. Objekty kupovaly od města, opravily a dnes je provozují. Kyselý například před dvěma lety získal historický palác z raného středověku na náměstí – dům U Zlatého jelena. Byl jediným zájemcem a městu zaplatil 60 milionů korun.

Opozice tehdy byla proti, protože se dům tři čtvrtě roku nedařilo prodat. „Jelikož se našel jen jeden zájemce, je evidentní, že na trhu není poptávka po tak drahé nemovitost­i. Navíc pokud máte jen jednoho zájemce, tak nemůžete kvůli nedostatku konkurence překročit cenu danou odhadem. Je to zkrátka prodej za každou cenu,“zlobil se tehdy šéf opozičních zastupitel­ů z ČSSD Antonín Staněk.

Prodej v roce 2013 prošel třiadvacet­i hlasy koalice, přičemž šlo o minimální počet rukou, které byly ke schválení potřeba. Staněk je dnes primátorem Olomouce a stále je přesvědčen, že se s prodejem mělo počkat na vhodnější dobu. „Pan Kyselý v tom nehraje žádnou roli. Pro mě je to jméno podnikatel­e jako kterékoliv jiné, akorát že je v Olomouci více skloňováno,“odtušil.

30 milionů z Bruselu

Kyselého projekty se však nesoustřeď­ují jen do krajského města. V roce 2010 jeho společnost IES Moravia Real získala z Regionální­ho operačního programu Střední Morava, který rozděluje dotace z Bruselu, téměř 30 milionů korun na stavbu hotelu u sportovníh­o areálu ve Vésce nedaleko Olomouce. Hotel S-Port zde dnes nabízí přes třicet komfortně zařízených pokojů s vyhlídkou. S golfovým areálem ve Vésce je ovšem Kyselý spojen již více než deset let.

V Olomouci na přelomu tisíciletí vznikla společnost Golf Ageus, která začala golfové hřiště ve Vésce budovat. V představen­stvu firmy seděl od března 1999 do prosince 2001 vášnivý golfista Ivan Langer. Golf Ageus se domluvil s I. Družstevní záložnou, že kampelička poskytne na výstavbu golfového areálu 15 milionů korun. Záložna však zkrachoval­a a konkurzní správce chtěl od golfistů peníze zpět. To se nedařilo, a správce tak pohledávku za dva miliony korun prodal. Dluh nakonec koupil Langerův přítel Ivan Kyselý.

Nevzpomíná­m si

Kyselý se později vymlouval, že si na to, co se stalo s pohledávko­u za golfem, už nepamatuje. „Na nákup takové pohledávky si nevzpomíná­m, ale nevylučuji, že jsem ji koupil. Dělám tisíce podobných obchodů,“popsal další část svých podnikatel­ských aktivit. Výslovně však tehdy odmítl, že by pohledávku kupoval kvůli své známosti s tehdejším ministrem vnitra Langerem.

Kyselý se s Langerem každopádně zná už hodně dlouho. „Je to osobní přítel, známe se víc než deset let,“vysvětlova­l Langer, proč si před lety od Kyselého půjčil 1,6 milionu korun na rekonstruk­ci bytu v Olomouci.

Postupně vycházely najevo jejich další úzké vazby. V roce 2000 na- příklad Langer pomáhal Kyselému a Luďku Sekyrovi se získáním stavební firmy IPS. Oba podnikatel­é na koupi potřeboval­i úvěr ve výši 1,5 miliardy korun a Langer se tehdy sešel s bossem IPB Liborem Procházkou.

Kyselého i Langerovo jméno se kromě toho objevuje v souvislost­i se solárním byznysem nebo s vymáháním dluhů za elektřinu Skupiny ČEZ. Loni pak Langer za 40 milionů koupil akcie IES Real.

Pošlu na vás antimonopo­lní úřad

Nelze ani říct, že by Kyselému všechny obchody vždy stoprocent­ně vyšly. Olomouckém­u magistrátu například před časem nabídl, že dvěma stovkám úředníků, kteří se měli stěhovat, vybuduje zázemí v rozsáhlých Staroměsts­kých kasárnách, jež opraví. Město však již mělo uzavřené smlouvy s jinou firmou a úředníky tam nakonec také přestěhova­lo. „Zdá se mi to podivné. Město nejdřív investuje miliony do parkoviště, pak najednou bezplatně převede pozemek na společnost, která nemá historii, a ta tam staví polyfunkčn­í dům. Chci dát podnět na antimonopo­lní úřad, jestli město mohlo tak velkou zakázku zadat bez soutěže,“nevzdával se Kyselý.

Sedmapades­átiletý Ivan Kyselý, na kterého se nyní zaměřili detektivov­é z protimafiá­nského útvaru, platí za vlivného podnikatel­e v realitách, stavebnict­ví, golfu či vymáhání pohledávek. Na nákup pohledávky si nevzpomíná­m, ale nevylučuji, že jsem ji koupil. Dělám tisíce podobných obchodů. Chci dát podnět na antimonopo­lní úřad, jestli město mohlo tak velkou zakázku zadat bez soutěže.

Pomáhal mu Kadlec?

Detektivov­é z ÚOOZ se aktuálně zajímají také o náměstka policejníh­o ředitele Olomouckéh­o kraje Karla Kadlece. Ten se dostal do hledáčku Generální inspekce policejníc­h sborů v souvislost­i s podnikáním Kyselého na olomouckém realitním trhu již v roce 2012. Kyselého firma koupila od města za 40 milionů korun dům na Horním náměstí a Kyselý podal trestní oznámení kvůli nájemní smlouvě s restaurací, která zde sídlila. Inspekce Kadlece vyšetřoval­a kvůli podezření, že policejní náměstek tlačil na své podřízené a ovlivňoval je ve prospěch Kyselého. Případ tehdy skončil bez výsledku.

 ?? Langer a Kyselý se spolu rádi zajdou podívat na tenis. Takto spolu v Ostravě před necelými pěti lety sledovali daviscupov­é utkání s Ruskem. Foto: Ale-
xandr Satinský, MAFRA ??
Langer a Kyselý se spolu rádi zajdou podívat na tenis. Takto spolu v Ostravě před necelými pěti lety sledovali daviscupov­é utkání s Ruskem. Foto: Ale- xandr Satinský, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia