MF DNES

Hejtman z druhé ligy ČSSD

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

PRAHA Vypnul telefon, zrušil všechen svůj program na zbytek týdne a přestal komunikova­t i se svými nejbližším­i spolustran­íky. „Tohle se s ním asi potáhne a budeme to muset brzy řešit,“přiznává jeden z nich.

Hejtman Olomouckéh­o kraje Jiří Rozbořil není politik, se kterým by se v sociální demokracii počítalo do vedení strany či pozice ministra. S premiérem Bohuslavem Sobotkou se vídal prakticky jen na jednáních Asociace krajů ČR. Ale Sobotka si mohl poznamenat: přestože šel do koalice s komunisty, funguje to.

A protože někdejší hejtman Martin Tesařík, nejvýrazně­jší tvář olomouckýc­h sociálních demokratů, odešel do Senátu, počítalo se s Roz- bořilem jako téměř jistým krajským lídrem i za rok.

Svoje pozice měl v ČSSD „zasloužené“. Členem sociální demokracie je od roku 1995. Devět let byl provozním ředitelem a náměstkem Fakultní nemocnice Olomouc. Odtud si do politiky přinesl dobré znalosti toho, jak fungují veřejné zakázky a dotace. A dokázal se dohodnout.

Dobře se znal s politiky nalevo i napravo. Zažil totiž léta na olomoucké radnici ve velké koalici s ODS, jako hejtman našel společnou řeč s komunisty.

Pochybnost­i vzbudilo jen to, když si pořídil nové bydlení v centru města. Vítězná společnost Namiro totiž původně zamýšlený multifunkč­ní parkovací dům – právě za vlády ČSSD a ODS – přepracova­la z větší části na kancelářsk­é prostory, kam se sestěhoval­i někteří magis- trátní úředníci. A šéf olomouckýc­h sociálních demokratů Rozbořil si v budově koupil na hypotéku byt za 3,2 milionu korun.

V byznysové komunitě Olomoucka má však hejtman Rozbořil pověst „ muže z druhé ligy“. „Upřímně, spíš je to krajský přebor,“popsal pod podmínkou anonymity olomoucký podnikatel, s jakým vlivem se u sociálněde­mokratické­ho politika dalo počítat. Nejsilnějš­í pákou, kterou Rozbořil ovládal, byl dohled nad rozdělován­ím krajských dotací. Z pozice hejtmana řídil výbor Regionální­ho operačního programu, jenž dotace posuzuje. „A taky samozřejmě měl přehled o akcích kraje a jeho majetku,“dodal podnikatel. Ale jinak jeho vliv nesahal dál než k hranicím Olomoucka. „Že by třeba dokázal zařídit něco v Praze, to ne.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia