MF DNES

Olomoucká pavučina praskla

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Areál Equine Sport Center Olomouc.

Už na první pohled je zřejmé, že policisté, kteří figurují v kauze kolem bývalého ministra vnitra, měli cenné informace. Karel Kadlec, muž, kterého se podle detektivů pokusil uplatit hejtman Rozbořil, byl jedním z nejlépe informovan­ých policistů v kraji. Koneckonců coby náměstek krajského policejníh­o ředitele to měl v popisu práce. A jak ukázal případ z roku 2012, který vyšetřoval­a generální inspekce, nebál se na své podřízené zatlačit, když si vzali za cíl olomoucké mocné. Jeho vyjádření k případu nebylo včera možné sehnat.

A když se věc vymkla z rukou úplně a o zametení kauzy se zajímal někdo tvrdohlavý (jak se to stalo při vyšetřován­í nákupu jednoho z domů v centru Olomouce Langerovým přítelem Ivanem Kyselým), byla k dispozici ještě záchranná brzda – šéf olomoucké expozitury Generální inspekce bezpečnost­ních sborů, která vyšetřuje trestné činy policistů, Tomáš Uličný.

Policie zatím nikoho z nich neobvinila, a tak lze na tuto konstrukci usuzovat pouze ze jmen vyšetřovan­ých a rovněž z příkazu k domovní prohlídce, ze kterého citoval server Neovlivní.cz.

Podle něj měl být Langer jakýmsi „nervovým centrem“olomoucké bezpečnost­ní sféry. K němu se měly sbíhat policejní informace, které později předával sociálněde­mokratické­mu hejtmanovi Jiřímu Rozbořilov­i. Sám se měl údajně angažovat ve výběru šéfa olomouckýc­h městských četníků.

Dokonalý systém by se nejspíš nikdy nezbortil, nebýt toho, že se vyšetřován­í dostalo mimo Olomoucký kraj. Jakmile se do případu zakousli detektivov­é pražské expozitury protimafiá­nského útvaru, olomoučtí policisté ztratili kontrolu.

Ivan Langer včera nezvedal telefon. Radiožurná­lu pouze řekl, že neví, o co v případu jde ani proč jeho byt prohledala policie. A advokát Tomáš Sokol, který někdejšího ministra obhajuje, se odvolal na svou mlčenlivos­t v případu.

Langer se každopádně obvinění zřejmě v brzké době nedočká.

Pokud by propojení jednotlivý­ch aktérů v kauze Ivana Langera stálo tak, jak naznačují jména zadržených, fungoval v Olomouci neprůstřel­ný systém.

Právní služby

Policie může při rozkrývání případu narazit na okolnost, která jí komplikuje práci poměrně často. Langer je totiž advokát (pracuje v právní kanceláři Pečený, Fučík, Langer). A pokud by detektivům řekl, že některé listiny souvisí s jeho právnickou praxí, policie by se k nim nedostala. Alespoň ne hned. Dokumenty by si musel prostudova­t soud a až ten by určil, jestli je policie může dostat do ruky, nebo se vrátí původnímu majiteli. Mimochodem podobné otázky spjaté s advokáty řeší kriminalis­té hned v několika kauzách – mimo jiné v případu Františka Savova obviněného z daňových podvodů nebo lobbisty Ivo Rittiga a případu kolem pražského dopravního podniku.

 ?? V roce 2013 dokončili v Lazcích špičkové závodiště v hodnotě desítek milionů korun. Tribuna pojme tisíc diváků, jezdit lze v hale i venku, součástí je i penzion. Foto: Profimedia.cz
Extraligov­ý hokejový klub, který od roku 2006 vlastní bývalý reprezenta­č ??
V roce 2013 dokončili v Lazcích špičkové závodiště v hodnotě desítek milionů korun. Tribuna pojme tisíc diváků, jezdit lze v hale i venku, součástí je i penzion. Foto: Profimedia.cz Extraligov­ý hokejový klub, který od roku 2006 vlastní bývalý reprezenta­č
 ?? Foto: ČTK ?? Šedá eminence Karel Kadlec, jeden z nejlépe informovan­ých policistů na Olomoucku.
Foto: ČTK Šedá eminence Karel Kadlec, jeden z nejlépe informovan­ých policistů na Olomoucku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia