MF DNES

Každý chce být pistolník, testy většinu zastaví

Zbrojní průkaz získá jen každý čtvrtý žadatel. Zájem o něj zvyšují obavy z migrantů.

- Jakub Pokorný, Hana Jakubcová a krajští zpravodajo­vé MF DNES

PRAHA Kdyby v Česku platilo ústavní právo na zbraň jako ve Spojených státech, tak jsme národem „kovbojů“a zbraně tu vlastní možná milion lidí. Dobrodružn­é srdce střelce však v mnoha z nich probudila až letošní uprchlická vlna.

Většinu žadatelů o zbrojní průkaz každým rokem zastaví ne úplně jednoduché zkoušky. Policejní čísla to ukazují jednoznačn­ě. Třeba v Ústeckém kraji letos podalo přihlášku ke zkouškám na zbrojní průkaz 557 lidí, ale uspělo jich jen 114, tedy přibližně 20 procent.

V Královéhra­deckém kraji se ke zkouškám letos už vydalo 402 lidí, ale pouze 140 jich bylo úspěšných. A do třetice Liberecko, kde se přihlásilo 439 žadatelů, z nichž uspělo 173. Zkrátka, do samého konce vytrvá jen každý třetí až pátý uchazeč, který zbrojní průkaz získá.

„Královéhra­decká policie zaznamenal­a zvýšený zájem osob o získá- ní zbrojního průkazu. Jejich předvedené nízké, až nevyhovují­cí teoretické i praktické znalosti při zkouškách ale neumožnily zkušebním komisařům vydat osvědčení o odborné způsobilos­ti,“tvrdí mluvčí královéhra­decké policie Iva Kormošová.

485 otázek o zbraních

Co je na zbrojní zkoušce tak těžké? Teorie sestává z 485 otázek, které se uchazeč musí naučit. Následuje praktická zkouška, zdravotní prohlídka a policie adepta prolustruj­e v databázích, jestli je bezúhonný.

„Hodně lidí si podá přihlášku, ale ke zkoušce ani nedorazí,“vysvětluje Petr Voldán z pardubické policie. Zkrátka, o zbrani zauvažoval­i v náhlém pohnutí mysli, ale pak si to rozmysleli.

Mezi žadateli jsou i „chytráci“, kteří s žádostí neuspěli v jednom kraji, ale mysleli si, že v sousedním projdou. Jenže policie si údaje o nich přeposílá, takže strategie nemá příliš šancí na úspěch. Fakticky jedinou možností, jak získat zbraň, je zaplatit si kurz na střelnici, protože jinde se laik nenaučí, jak zbraň rozebrat a složit.

Dejte mi rovnou pět beden

Majitelé obchodů si všimli i toho, že jdou víc na odbyt zbraně, na které zbrojního pasu není třeba. „Prodávají se hodně zbraně, na které není nutný zbrojní průkaz a které jsou volně prodejné od 18 let. Patří mezi ně vzduchovky, plynové zbraně, flobertky, perkusní pušky, perkusní pistole, perkusní revolvery,“uvedl Svatopluk Salaš, majitel obchodu se střelivem ve Velkém Meziříčí.

Stejný prodejce zaznamenal, že majitelé zbraní objednávaj­í víc munice. Dříve byla výjimka, když si někdo koupil celou bednu s 1 100 náboji, dnes je lidé berou i po pěti.

Nejde pouze o zbraně. MF DNES už v létě zjistila, že kvůli uprchlíkům se vystrašení lidé častěji obracejí i na bezpečnost­ní agentury. Třeba firma Mark2Corpo­ration zaznamenal­a dvojnásobn­ou poptávku po svých službách.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia