MF DNES

Vojna dobrovolně i s alergií

- Pavel Švec reportér MF DNES

PRAHA Další díl seriálu o tom, zdali Češi zavedou něco na způsob povinné vojenské služby, je tu. Dnes novelu branného zákona rozeberou poslanci ve výboru pro obranu. Podle poslední verze, kterou má MF DNES k dispozici, budou odvody dobrovolné a armáda přijme i ty, kteří by dnes neprošli přes přísné zdravotní prohlídky.

Návrh ministra obrany Martina Stropnické­ho (ANO), aby se obnovily povinné odvody a následoval dobrovolný vojenský výcvik, který před čtvrtrokem Sněmovna s výhradami schválila, zmizel. Pro poslance byl příliš kontroverz­ní. Na stole tak nyní leží kompromis, který razí opačný přístup. Někteří však pochybují o jeho smysluplno­sti.

Odvody mají být pro mladé muže a ženy dobrovolné, následné až dvanáctitý­denní cvičení bude povinné. „Vládní návrh nebyl dobrý. Nechtěli jsme, aby vznikla jen evidence, ale armáda by pak třeba za tři roky – kdy to bude opravdu potřebovat – neměla v zásadě možnost po záložákovi sáhnout,“říká poslankyně Jana Černochová (ODS). Naráží tím na argument armády, že potřebuje aspoň znát, kdo je v populaci zdravý a zároveň ochotný vzít do ruky zbraň.

Přitom na začátku se dokonce uvažovalo, že by se kvůli zhoršující se bezpečnost­ní situaci v Evropě obnovila i sice zkrácená, ale povinná vojna. Toho se politici lekli.

Ploché nohy už vadit nebudou

Zásadní novinkou je návrh, že by se slevilo z přísných požadavků armády na zdravotní stav branců.

„Když už se dobrovolně záložák přihlásí, neměl by být a priori vyloučen kvůli nějaké drobnější zdravotní indispozic­i,“říká poslanec Bohuslav Chalupa (ANO).

Pokud tak muži či ženě ploché nohy či alergie zásadně nebrání ve výkonu služby, vojsko je v budoucnu přijme. „V době, kdy posilují i další uniformova­né složky, je jasné, že v populaci bude málo vhodných lidí. Pokud chceme někoho rekrutovat, musí se trochu slevit,“dodává Černochová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia