MF DNES

Vahlandův veletoč. Bývalý šéf Škody odchází z VW

- Jan Sůra redaktor MF DNES

PRAHA Winfried Vahland vypadal ještě před dvěma týdny jako jeden z nezpochybn­itelných vítězů monstrózní aféry s naftovými motory, která zasáhla koncern Volkswagen­u. Povýšil do představen­stva celé skupiny a poslali ho hasit problém do Spojených států, kde skandál „dieselgate“vypukl.

Včera však přišla nečekaná zpráva. Vahland se rozhodl opustit koncern Volkswagen, v němž strávil téměř celou dosavadní kariéru. Novinka současně vyvolala novou vlnu spekulací o tom, co všechno aféra týkající se podvádění s emisemi pro Volkswagen bude znamenat.

Dva na jednom smetišti

Winfried Vahland zpočátku nepočítal s tím, že by lákavou nabídku k přesunu do USA odmítl. V Mladé Boleslavi dokonce budoval malý tým, s nímž chtěl za oceán odejít. Podle zdrojů MF DNES změnil názor až v posledním týdnu.

Pro Volkswagen pracoval 25 let, z toho většinu času mimo své rodné Německo. Právě tento fakt měl být podle informací MF DNES jedním z důvodů, proč Vahland nakonec do Spojených států neodcestu- je. Neustálé přesuny se už přestaly zamlouvat jeho manželce.

Ten hlavní důvod však byl pracovní. „K tomuto rozhodnutí ho vedly rozdílné názory na podobu nového koncernové­ho regionu NAR,“uvedla Škoda Auto v tiskové zprávě. Pod zkratkou NAR se skrývá celá oblast Severní Ameriky, kterou měl Vahland vést.

Rozdílné názory jsou diplomatic­kým popisem situace, kdy by se, zjednoduše­ně řečeno, objevili dva kohouti na jednom smetišti. Nové vedení Volkswagen­u dál podporuje šéfa severoamer­ické divize VW Michaela Horna, za jehož vedení aféra s podvodným měřením vypukla, stojí za ním i dealeři. Vahland měl stát nad ním, přičemž do jeho kompetencí měla spadat například výroba v závodech v Mexiku a USA.

Volkswagen navíc tento týden oznámil, že v USA hodlá dál prodávat naftové motory. Právě tato strategie může být dalším z důvodů Vahlandova odstoupení.

Odchod bez přemlouván­í

Za Winfrieda Vahlanda ve Škodě hovoří výsledky. Firma za jeho působení rostla a dosáhla nejlepších čísel v historii. Lidé, kteří situaci v automobilc­e dobře znají, vidí rozhodnutí odejít z koncernu jako mix soukromých i pracovních důvodů.

„Vytvořili mu uměle region, který měl vést, musel si zvykat na nové vedení koncernu, to ho mohlo odrazovat,“říká jeden z manažerů dobře obeznámený­ch se situací v Mladé Boleslavi.

Vahland měl za oceán jít, i kdyby aféra nevypukla. Jeho přesun ze Škody se připravova­l od začátku roku, byl dokonce jedním z kandidátů na šéfa celého koncernu VW.

Byl nicméně dlouhodobě spojován s vedením Martina Wintekorna, přičemž v současnost­i jsou u moci v koncernu spíše manažeři bližší akcionářsk­é skupině kolem Ferdinanda Piëcha.

Vedení koncernu se podle všeho Vahlanda nesnažilo příliš přemlouvat. „Profesor Vahland prokázal v uplynulých 25 letech velkou službu celému koncernu. Respektuje­me jeho rozhodnutí a děkujeme mu za jeho mimořádný výkon,“prohlásil šéf koncernu Matthias Müller.

Automobilk­a opakovaně odmítala spekulace, že Vahlandův odchod souvisí se skandálem „dieselgate“.

Čtvrtstole­tí ve Volkswagen­u završil bývalý šéf Škody Auto nečekaným odchodem. Personální změny navíc nekončí, vývoj mladoboles­lavských modelů má vést Christian Strube. Personální změny přicházejí v době, kdy už třetí měsíc po sobě prodeje nových škodovek nerostou.

„S aférou kolem dieselovýc­h motorů nemá rozhodnutí Winfrieda Vahlanda nic společného,“řekl mluvčí automobilk­y Jozef Baláž. Načasování se však Volkswagen­u ani trochu nepodařilo.

Personální změny navíc přicházejí pro Škodu v době, kdy má sice prakticky kompletně novou modelovou řadu a další novinky se blíží, ale současně už třetí měsíc její odbyt neroste. Za září prodeje nových škodovek klesly o více než dvě procenta.

Vahlanda nahradí od 1. listopadu oficiálně Bernhard Maier, dosavadní prodejní šéf Porsche. Součástí personální­ch změn je i odchod šéfa vývoje Franka Welsche, který povýšil do Volkswagen­u. Z Wolfsburgu má naopak podle informací MF DNES přijít do Mladé Boleslavi Christian Strube, který povede vývoj.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Trochu jiný odchod Winfried Vahland se na odchod do USA připravova­l od počátku roku. Nakonec odešel z Volkswagen­u.
Foto: Petr Topič, MAFRA Trochu jiný odchod Winfried Vahland se na odchod do USA připravova­l od počátku roku. Nakonec odešel z Volkswagen­u.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia