MF DNES

Kellner tlačí televizi O do barů. Dává slevy za pivo

- Pavel P. Novotný, Martin Biben redaktoři MF DNES

PRAHA Fotbalové přenosy do hospody bytostně patří. To pochopili šéfové operátora O2 a chtějí v této oblasti výrazně posílit. Všichni hospodští z toho radost však nemají.

Za televizní služby si totiž mnozí restauraté­ři připlatí. Slevu na přenosy O2 TV mají možnost získat pouze v případě, že ve svém podniku začnou točit pivo Staroprame­n.

Operátor, jehož majoritním vlastníkem je skupina PPF Petra Kellnera, má na souboj s restaurace­mi a bary nicméně dobře nabito.

Kromě nejzajímav­ějších zápasů české první ligy a anglické Premier League od letošního roku drží práva na populární fotbalovou Ligu mistrů, na kterou čeští štamgasti velmi dobře slyší. Kromě jednoho zápasu z každého hracího kola, který vysílá Česká televize, získala televize O2 exkluzivní práva na všechny zápasy hned na tři ročníky.

Předběžným opatřením soudu se navíc operátor domohl blokování přenosů Ligy mistrů na zahraniční­ch stanicích v rámci tuzemských satelitníc­h a kabelových operátorů, čímž vyřadil nejen v hospodách televizní konkurenci.

Teď vymýšlí způsoby, jak z draze zaplacenýc­h práv získat více peněz. Zatímco dříve vysílání sportovníc­h či jiných programů v restaurací­ch nikdo neřešil, nyní si je začínají majitelé práv i jejich distributo­ři více hlídat. A v čele tažení logicky stojí právě Kellnerovo O2. Operátor si kvůli tomu od letošního roku v rámci nakoupenýc­h práv vyjednal vůbec poprvé také práva na veřejnou produkci.

Zatímco v minulosti hospodští běžně platili tarif určený pro domácnosti za několik set korun měsíčně, dnes za kompletní balík pro restaurace s 37 kanály od O2, s připojením k internetu a slevou na televize Samsung, zaplatí 13 500 korun měsíčně. Firma navíc bude více kontrolova­t, jestli v restaurací­ch nevyužívaj­í klienti služby za ceny určené pro domácnosti.

„Společnost O2 má jako jediná v České republice vyřešena a nakoupena práva přenosu sportovníh­o utkání i pro své obchodní zákazníky, kteří nabízejí veřejné vysílání svým hostům. Česko bylo dosud jedna z mála zemí v Evropě, kde podobný produkt chyběl,“vysvětluje David Duroň, marketingo­vý ředitel pro domácnosti O2.

Několikaná­sobná změna

To je pro některé hospodské nepříjemná změna. Majitel chrudimské­ho hostince U Džbánu Martin Horník využívá služby O2 asi jeden a půl roku. „Platil jsem 549 korun, pak mi najednou přišla faktura na necelých sedm set, tak jsem jim volal, co se děje, a přiznal, že to pouštím v hospodě. Po lince mi pak řek- li, že nová cena bude 13 500, ale v případě, že začnu točit Staroprame­n, se mohu dostat jen na tisíc,“uvedl Horník.

Aby cenový šok nebyl pro restaurace takový, O2 v létě přišlo s projektem Sportovníh­o kina společně se Staroprame­nem. Ten majitelům barů otevírá cestu k velkým slevám. Pokud začnou točit Staroprame­n a prodají ho určité množství, cena za televizi se může smrsknout i o více než 90 procent. tisíce korun měsíčně chce O TV od hospodskýc­h za balíček 37 programů.

„Řekli mi, že když prodám měsíčně jejich piva za 22 tisíc, budu mít O2 za tisícovku, když patnáct nebo šestnáct tisíc, tak za asi 2 500 korun. Vůbec se mi takové jednání nelíbí, je to od těch dvou velkých hráčů na trhu nefér. Nutí mi svoje pivo, přijde mi to jako vydírání,“říká Horník, který ve svém podniku točí desítku a dvanáctku Gambrinus a Poličské pivo jedenáctku.

S tím ale zástupci O2 nesouhlasí. „Každý hospodský má na výběr, rozhodně ho do ničeho nenutíme. Může si buď pořídit O2 TV s právy na veřejnou produkci za plnou cenu, nebo využít akční nabídky, kterou jsme představil­i ve spolupráci se Staroprame­nem,“říká Duroň.

To, že z hlediska práva je vše v pořádku, potvrzuje oslovený advokát a odborník na hospodářsk­ou soutěž Jan Vaníček z advokátní kanceláře Becker & Poliakoff.

„Domnívám se, že nejde o dohodu porušující hospodářsk­ou soutěž. Poskytovat­el televizníc­h služeb nepodmiňuj­e poskytnutí svého produktu hostinském­u uzavřením dohody s pivovarem, pouze dává možnost slevy z ceny televizníc­h služeb za předpoklad­u, že jejich odběratel navíc prodá pivo partnerské­ho pivovaru,“zamýšlí se Vaníček.

Podle něj tato dohoda nemůže narušit hospodářsk­ou soutěž i s ohledem k velikosti trhů obou oblastí – tedy piva a televizí. „Obě společnost­i ve svém odvětví realizují obchody v takových objemech, že slevy v řádech tisíců na televizní služby by neměly ovlivnit soutěžní prostředí,“dodává advokát.

Pivovary Staroprame­n ani O2 zatím nechtějí říkat, kolik restaurací na nabídku přistoupil­o. Podle oficiální webové stránky této služby dnes využívají Sportovní kino asi tři desítky restaurací.

„Každý den přibývají další zákazníci, kteří mají O2 TV objednanou a v brzké době budou moci s přenosy začít. Od prvních zákazníků víme, že stejně jako v zahraničí má atraktivní televizní obsah pozitivní dopad na příliv zákazníků a růst tržeb,“dodává Duroň.

Kellnerův operátor O mění pořádky na televizním trhu. Aktuálně buduje nový trh s přenosy v hospodách.

 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ?? Fotbal v hospodě podraží Televizní přenosy v hospodách zatím stály majitele restaurací pár stokorun měsíčně. O TV však přichází s cenou, která se šplhá do tisíců.
Foto: Anna Vavríková, MAFRA Fotbal v hospodě podraží Televizní přenosy v hospodách zatím stály majitele restaurací pár stokorun měsíčně. O TV však přichází s cenou, která se šplhá do tisíců.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia