MF DNES

Kolik stojí Rusko válčení v Sýrii

- Iveta Polochová redaktorka MF DNES

MOSKVA, PRAHA Prvních čtrnáct dní bombardová­ní Islámského státu (a údajně také umírněnějš­ích odpůrců syrského režimu) stálo Rusko nejméně 87 milionů dolarů. Od- hadem, jelikož Moskva je velmi tajnůstkář­ská. Ruská média se proto snaží náklady na operace v Sýrii vyčíslit alespoň přibližně s pomocí vojenských odborníků.

Například Igor Sutjagin z respektova­ného londýnskéh­o institutu RUSI (Royal United Services Institute) dochází k tomu, že Rusy stojí jeden den leteckých úderů v Sýrii nejméně 2,5 milionu dolarů. To Rusové platí za údržbu a akce 34 letadel, jejich munici, palivo a náklady na dva tisíce ruských vojáků. K tomu připočítáv­á 52 milionů dolarů za 26 střel s plochou dráhou letu, které vypálily ruské lodě z Kaspického moře 7. října, a dochází ke zmíněné sumě 87 milionů dolarů.

„Částka ale nezahrnuje náklady na transport letadel a vojáků do Sýrie,“upozorňuje Rádio Svoboda.

Sutjagin také zdůrazňuje, že jde o hrubý odhad a ruská „útrata“se může dost lišit podle toho, kolik takzvaných „chytrých střel“se použije.

Miliarda dolarů ročně

List Kommersant-Děngi a ruská verze BBC pak shodně uvádějí, že angažmá v Sýrii by mohlo Moskvu přijít zhruba na miliardu dolarů za rok. To za předpoklad­u, že by po celou dobu útočila na cíle v Sýrii ve stejné intenzitě jako nyní.

„Ruské letectvo podnikne v průměru 20 přeletů denně. A ačkoliv náklady na hodinu letů nejsou známy, dá se předpoklád­at, že činí kolem 5 až 6 tisíc dolarů,“uvádí BBC s odvoláním na ekonoma Vasilije Kašina z moskevskéh­o Centra analýz strategií a technologi­í s tím, že denní náklady na provoz letadel tak budou stovky tisíc dolarů.

Moskva čísla nepotvrdil­a ani nijak neupřesnil­a. Ministr obrany Anton Siluanov však ujišťuje, že vojenskou operaci pokryje zcela rozpočet armády. A že ruskou státní pokladnu syrské angažmá nezatíží.

Vojenští experti přitom tvrdí, že ani ta miliarda za roční angažmá by nebyla pro rozpočet zásadní ranou. Ruská armáda má totiž na letošní rok přiděleno 50 miliard dolarů.

„Vojenské cvičení Centrum 2015 stálo určitě více než akce v Sýrii,“míní vojenský expert Viktor Murachovsk­ij, jenž připomíná nedávné dvoutýdenn­í obří manévry, do kterých se zapojilo na sto tisíc vojáků a tisíce kusů vojenské techniky.

Debata o ceně leteckých úderů se odehrává v době, kdy Rusové chudnou, inflace roste, životní úroveň klesá (hlavně kvůli propadu cen ropy a západním sankcím).

Rusové rychle chudnou

Jen v prvním čtvrtletí spadly pod hranici chudoby tři miliony Rusů. S méně než 10 tisíci rubly na měsíc (asi 3 800 Kč) jich musí vyžít 23 milionů (16 % populace). Na to upozorňuje opoziční politik Vladimir Ryžkov. Moskva si podle něj buduje vojenské svaly na úkor vzdělání či zdravotnic­tví. Armáda totiž vysaje podstatnou část rozpočtu.

Přesto se zdá, že většina Rusů letecké údery v Sýrii podporuje. Poslední průzkum nezávisléh­o Levadova centra říká, že je schvaluje 72 procent lidí, ačkoliv prý syrské válce zas až tolik nerozumějí.

To vypadá jako dramatický obrat ve veřejném mínění, který je přičítán hlavně masivní propagandě v ruských televizích. Nicméně v minulém průzkumu šlo o to, že 70 procent Rusů si nepřálo vyslat do Sýrie pozemní vojska. A této obavy se nejspíš tak rychle nezbavili.

„Panuje tady strach, že se Rusko v Sýrii zasekne, jako se to stalo Sovětskému svazu v Afghánistá­nu. Že to potrvá léta a bude to stát lidské životy a mnoho peněz,“podotkl ředitel Levadova centra Lev Gudkov.

Rusko chudne. Zároveň platí asi 2,5 milionu dolarů za každý den leteckých úderů v Sýrii. Pro rozpočet armády to není tak moc, tvrdí experti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia